Jak se zbavit plísní? | Moje zdraví

Plíseň: Jaké nemoci způsobuje a jak ji odstranit

Plíseň: Jaké nemoci způsobuje a jak ji odstranit
Plíseň je nejčastěji na zdech za nábytkem, kde je vlhkost • Autor: istockphoto.com
21. října 2017 • 06:00

Plíseň může být hodně nebezpečná, možná přitom ani nevíte, že ji někde ve vašem domě máte. Její přítomnost může vyvolat problémy s dýcháním či přispět k různým infekcím. Jak zjistit, kde se schovává? Tenhle článek vám zaručeně pomůže.

 Asi vás nepotěšíme, ale plíseň je skoro všude a najdeme ji pravděpodobně i v těch nejčistších domácnostech. Můžeme si ji domů zanést jednoduše. Šíří se totiž vzduchem, takže stačí otevřít okno nebo dveře a je to. „Domů si ji ale můžete přinést i na vašem oděvu či botách. Jakmile už je uvnitř, může se šířit ve stěnách, v koberci či například v čalounění. Plísně jsou na planetě miliony let a na své dlouhé cestě se naučily přežít skoro kdekoliv,“ uvádí pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková. 

Neustálou rýmu způsobují plísně

Samozřejmě musíme zmínit jednu důležitou věc – ne všechny druhy plísní jsou pro nás nebezpečné.  Zdravotní problémy způsobuje jen několik desítek druhů. Jak asi tušíte, nejvíce „trpí“ pacienti, kteří jsou na plísně alergičtí. Ti mohou pociťovat celodenní příznaky, jako jsou bolest v krku či podrážděné nosní dutiny. 

Problémy mohou pociťovat i lidé s astmatem, u těch může přítomnost plísně vyvolat astmatický záchvat. Také lidé s oslabeným imunitním systémem či s chronickým onemocněním plic – u takových pacientů se může vyvinout vážná plicní infekce. Ale ani ostatní lidé nejsou vůči plísním imunní.

Odborníci dospěli už před více jak deseti lety k závěru, že jedinci, kteří jsou v domě vystaveni neustálé přítomnosti plísní, mohou taktéž pociťovat bolest v krku či neustálou rýmu.

Jak vypadá plíseň?

I houby či kvasinky jsou plísně, takže stačí zajít například do lesa a dokážete si představit, jak mohou mikroskopické plísně ve vlhkých koutech u vás doma vypadat. Venku se plísním daří zejména u padlých stromů v hnijícím listí a dřevě. V domácnostech je najdeme zejména v koupelnách či sklepních prostorách.

Existují tisíce druhů plísní a jejich vzhled se může lišit právě podle toho, kde rostou. V domácnostech se nejčastěji objevují plísně cladosporium, penicillium, aspergillus a alternaria. Můžeme tam najít i plíseň stachybotrys chartarum. Tento zelenožlutý druh se objevuje například v dřevotřískových deskách, v papíru a v prachu, a to zejména v místech, která byla nedávno zasažena vodou. 

Poznáme plíseň podle zápachu?

Plíseň může mít vlhký, pronikavý zápach, podobný tomu, když otevřete starou knihu. „Obecně platí, že podle zápachu toho moc nepoznáme. Moc dobré vodítko pro to, abychom zjistili, zda doma plíseň máme, či ne, to není,“ říká Lucie Nováková.

Odér plísní se samozřejmě liší i podle toho, kde se vyskytují, a také podle toho, co je zdrojem vlhkosti. Jejich pronikavý zápach je způsobený těkavými organickými sloučeninami, takzvanými „mVOC“, což jsou látky, které přirozeně vznikají při „růstu“ plísní.

Lékaři podotýkají, že účinky vdechování mVOC jsou do značné míry neznámé. Příznaky jsou naopak popsány celkem dobře, patří mezi ně bolesti hlavy, podráždění nosu, závratě či únava a nevolnost
Pokud je plíseň v domácnosti viditelná, tak samozřejmě žádné složité testování nepotřebujeme.

Lékaři varují, že účinky plísní se u každého člověka liší. Proto je lepší jakýkoliv jejich náznak hned odstranit. Není třeba zkoumat, zda ta která plíseň je, či není zdraví škodlivá. K zabránění růstu plísní je nejlepší se zbavit vlhkých míst. Všechny její druhy totiž potřebují k životu vodu.

Jak plíseň vyčistit? 

Pokud je zasažená oblast například jen v jednom rohu místnosti, můžete ji jednoduše vyčistit sami. Při práci je dobré použít respirátor, ochranné brýle a rukavice. Nemusíte kupovat ani drahé čisticí prostředky, plíseň se dá dobře odstranit i pomocí obyčejného octa.

To ale není všechno, bílým vinným octem totiž odstraníte plísně i z různých předmětů. Ocet zředíme vodou v poměru 1:1, při silnějším napadení je pak lepší použít neředěný ocet. Pokud je ale zasažená oblast větší, je lepší přivolat odborníka. V případě, že plísně jen cítíte či máte zdravotní problémy, odborník může najít místo, kde vaše „domácí houby“ rostou.  

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.