Pití alkoholu bez kocoviny není zdravé | Moje zdraví

Pití alkoholu bez kocoviny není zdravé

Pití alkoholu bez kocoviny není zdravé
Červené víno je zdravé na srdce a cévy, bílé zase více pomáhá kuřákům odbourat nikotin • Autor: iStock.com
11. dubna 2017 • 06:00

Účinky alkoholu působí na každého člověka individuálně. Někdo je opilý po jedné skleničce, jinému to trvá delší dobu. Pokud to však s alkoholem přeženete, čeká vás stejný osud – otrava. Většina lidí si pod pojmem otrava alkoholem představí bezvědomí a akutní převoz rychlou záchrannou službou. Jenže otrava alkoholem je už pouhé bolení hlavy nebo ranní zvracení. Prostě obyčejná kocovina. Jak pít alkohol tak, abyste si neubližovali?

Při kocovině je organismus překyselený a dehydratovaný, odbourává alkohol přeměněný na acetylaldehyd. Pokud byste se tomuto stavu chtěli vyhnout, raději si to rozmyslete. Odborníci považují kocovinu za zdravou – díky ní totiž mnozí hned tak po alkoholu nesáhnou.

Rána bez kocoviny

V posledních letech se na tuzemském trhu objevilo několik preparátů, které slibují divoké alkoholové opojení a rána bez následků. Léky, které vám mají pomoci odbourat alkohol a následný den si užít bez sucha v ústech, žaludku na vodě a třeštění hlavy. Většina těchto preparátů patří mezi potravní doplňky, takže jejich účinky nejsou tolik testovány jako léky. A tak nezbývá nic jiného, než si prožít vlastní zkušenost.

Někteří mají zkušenosti dobré, jiní ale podobné preparáty propříště vynechají. „Na svatbu kamarádky jen tak nezapomenu,“ potvrzuje příležitostná konzumentka alkoholu Petra Krátká.

„Vzala jsem si jeden z těch „vitamínů“ a měla pocit, že mohu vypít, co se do mě vejde. Dopadlo to tak, že mi bylo špatně ještě ten večer,“ dodává.

Odborníci na závislost potvrzují, že podobné preparáty mohou v lidech vyvolávat pocit, že smějí vypít více, než normálně snesou.

Pokud patří do skupiny těch, kterým pak špatně není, může to být i nebezpečné – mnozí z nich si pak troufají ráno po divoké noci řídit, i když jejich mozek na to zdaleka není připraven.

 Jak pít opatrně?

Tomu, aby vám ráno nebylo špatně, můžete předejít už při samotné konzumaci. Samozřejmě v první řadě tím, že ji omezíte. Proti dehydrataci, která následně způsobuje únavu a bolest hlavy, se vyplatí pít hodně vody – člověk by měl vlastně vypít stejně vody jako alkoholu, u tvrdého tak třikrát více.

Potížím se žaludkem zase předejdete tím, že se před popíjením dobře najíte. Nikdy nepijte nalačno. Odbourat alkohol z krve pomáhá také vitamín C. Naopak špatná je třeba káva, přestože si ji po propitém večeru dává mnoho lidí. Káva dehydratuje a také udržuje alkohol v těle, nabudí jen krátkodobě.

Co dělat, když je vám špatně z alkoholu?

Když už se ale kocovina následující den dostavila, nabízejí se trpícím další přípravky. Řada z nich ale obsahuje kyselinu acetylsalicylovou a jejich použití je v tomto stavu dokonce nebezpečné.

Přípravky obsahující acylpyrin sice tlumí bolest, ale dráždí žaludeční sliznici. Mohly by samy o sobě, a tím spíše v kocovině, způsobit krvácení do žaludku.

Proto to nejrozumnější, co může člověk v kocovině udělat, je doplnit tekutiny, minerály a škroboviny, například dát si nějakou lehce stravitelnou polévku. Tedy ne česnečku, jak to mnozí dělají, protože ta je na žaludek dráždivá. Zase víte, že když už jí snesete, jste na nejlepší cestě dostat se z kocoviny.
Opravdu účinný preparát na otravu alkoholem neboli kocovinu nenajdete. Ostatně ani lékaři by jej neuvítali. Kocovina je totiž jedním z ochranných mechanismů před alkoholismem.

Ten, komu je špatně, si prostě spíše rozmyslí, zda příště sáhne po další lahvi, nebo raději bude pít s rozumem.

Muži snesou více

V případě konzumace alkoholu neplatí rovnost mezi muži a ženami. Ženy mají méně alkoholdehydrogenázy - enzymu, který alkohol odbourává. Proto jim vystřízlivění trvá déle. A za jak dlouho tělo odbourá jedno pivo?

Uvádí se, že zdravému člověku o váze 60 kg trvá asi tři hodiny, než vystřízliví z jednoho piva nebo 0,4 dcl tvrdého alkoholu. Dvě deci vína pak jedinec se stejnou váhou odbourává přes čtyři hodiny.

Mnozí lidé, kteří se rádi napijí, argumentují příznivými vlivy alkoholu – především vína – na srdce a cévy.

V malých pravidelných dávkách tato látka snižuje hladinu HDL cholesterolu a omezuje srážení krve - to vše má dobrý vliv na srdce a cévy.

Vyšší konzumace alkoholu má ale přesně opačný účinek – riziko nemocí srdce a cév se zvyšuje. Pokud chcete, aby se na vašem zdraví projevily všechny pozitivní účinky vína, musíte jej konzumovat denně a jen v malých dávkách jako lék.

Muži by měli vypít každý den dvě až čtyři deci, ženy o polovinu méně. Nejlepší je dopřávat si víno spolu s obědem. Jakmile spotřeba vína stoupne nad pět skleniček denně, vysoký přísun alkoholu už začne vašemu zdraví spíše škodit než prospívat.

Každý člověk snáší alkohol jinak, proto není možné stanovit hranici, co je zdravé a co už ne. Existují však daleko méně rizikové a účinnější způsoby, jak si zdraví vylepšit – například vyváženou stravou nebo dostatkem pohybu. Tyto aktivity ovšem vyžadují daleko více odhodlání a vůle než vypití pár piv nebo skleniček vína.

 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.