Anémie | Jak souvisí s menstruací a jak málo železa se projevuje? | Moje zdraví

Jak poznat nedostatek železa v těle? Anémie hrozí hlavně ženám

21. března 2023 • 14:00

Lámou se vám nehty, třepí vlasy, jste pobledlá a zápasíte s únavou? Nemusíte za tím hledat závažný problém. Možná že máte pouze nedostatek červených krvinek v důsledku dlouhodobého deficitu železa. Co vám pomůže?

V dnešní době máme teoreticky vzato přístup ke všem důležitým živinám, které ke svému životu potřebujeme, ať již v potravě, či v podobě suplementů. Otázkou tedy zůstává, proč u nás vlastně k chudokrevnosti vůbec dochází a jaké má důsledky. 

Video se připravuje ...
Jak poznat nedostatek železa?VIDEO 

Anémie znamená nedostatek červených krvinek v krvi. Její stupeň může být různý, od mírných forem až po těžkou anémii, která může být až život ohrožující. 

Pro příznaky anémie je důležité, jak rychle vzniká. Když vzniká pomalu, může se na ni nemocný adaptovat a snášet daleko vyšší stupeň chudokrevnosti, než když vzniká rychle. Nejčastěji je spojena s nedostatkem železa. Postihuje i v Evropě asi na 15–17 procent žen. Nejvíce udávanou příčinou je nepoměr mezi příjmem železa a jeho ztrátami, zejména u žen při silnějším menstruačním krvácení.

I železa s mírou

V těle dospělého člověka je obsaženo asi 4–4,5 g železa, přičemž u žen je toto množství nižší než u mužů (v důsledku menstruace a dalších faktorů). Železo je pro fungování našeho organismu nepostradatelné, na druhou stranu se však jeho přebytků neumíme zbavit, nemáme vyvinutý mechanismus, jak nadbytek z organismu odstranit. Nahromaděné železo pak bohužel poškozuje naše vnitřní orgány (srdce, slinivku, játra). Proto jako vždy i se železem s mírou a podle doporučení lékaře.

Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášejících kyslík k buňkám. Máme-li nedostatek železa, náš organismus nemá dostatek energie (kyslíku) ke svému fungování. Hemoglobin mimo jiné dává naší krvi barvu, a tak je i pokožka zbarvená dorůžova. Spolu s úbytkem železa pokožka automaticky bledne.

Typické příznaky anémie

Z pohledu lékaře mezi první jasné příznaky nedostatku železa patří snížení jeho obsahu v krevním řečišti. „Ještě přesnějším vyšetřením je stanovení hladiny zásobní bílkoviny pro železo v organismu, která se nazývá feritin. Pokles hladiny vždy znamená nedostatek železa. Hodnoty červeného krevního obrazu se mění až při poměrně závažném nedostatku železa v organismu, kdy dochází nejprve ke snížení obsahu hemoglobinu v krvince, zmenšení krvinky a posléze k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu v krvi,“ říká MUDr. Jaroslav Čermák, vedoucí laboratoře anémií Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Silná menstruace oslabuje tělo

Ženy jsou oslabeny zejména při menstruaci. „Rád bych upozornil, že všechny ženy se silnou menstruací by měly být vyšetřeny na zjištění stavu zásob železa s tím, že je třeba ověřit, zda příjem železa dostatečně kryje jeho ztráty z organismu. Podávání různých potravinových doplňků a multivitaminových přípravků obsahujících železo však většinou nemá velký význam, protože obsahují poměrně malé množství železa, které nestačí pokrýt jeho ztráty při menses. Je třeba se poradit s lékařem a určit nejvhodnější přípravek obsahující železo, který je dostatečně účinný, tedy může efektivně zabránit rozvoji nedostatku železa, a který zároveň nemocný dobře snáší,“ podotýká hematolog.

„Doba do obnovení normální hladiny zásob železa je zcela individuální, závisí na hloubce jeho deficitu, většinou je i po obnovení normální úrovně zásob třeba podávat určitou udržovací dávku, zejména tam, kde se nepodařilo zcela odstranit příčinu nedostatku železa. V každém případě stanovení příčiny nedostatku železa a její odstranění jsou obecně vzato základními předpoklady úspěchu léčby anémie,“ doplňuje docent Čermák.

Rizika anémie nepodceňujte

„Dlouhodobá, postupně se prohlubující anémie z nedostatku železa může vést ve svém důsledku k poškození orgánů, které jsou závislé na nepřerušované dodávce vysokého množství kyslíku dopravovaného krví. Takovým orgánem je zejména srdce.

U jiných vzácnějších typů anémií, jejichž příčinou není nedostatek železa, může být pro organismus nebezpečný naopak nadbytek železa, který vzniká kvůli zvýšenému rozpadu krvinek či dodáním železa v transfuzích při korekci anémie. 

Některé anémie, které vznikají poruchou na časném stupni vývoje krvinky, mohou být doprovázeny současnou poruchou bílých krvinek a krevních destiček, kdy dochází k vážným poruchám organismu,“ upozorňuje MUDr. Jaroslav Čermák. Není tedy radno anemický stav podceňovat. V každém případě nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky u svého praktického lékaře, které mohou nedostatek železa v krvi odhalit ještě dříve, než se přihlásí příznaky.

Nedostatečný přísun železa do organismu mnohdy zapříčiňuje nevhodné stravování, tedy nadbytek „čištěné“ potravy – bílého cukru, bílé mouky, loupané rýže či kupříkladu mnoho mléčných výrobků. Také drastické diety zde mají svůj velký podíl.

Hledejte zdroje železa v přirozeném stavu. Jde především o melasu, dále jsou vhodné vaječný žloutek, játra, hovězí maso, zvěřina, z vegetariánských surovin můžete využít čočku, hrách, fazole, pažitku, petrželku, špenát, pšeničné klíčky, šťávu ze švestek, sušené meruňky, datle, fíky či též cíleně zakoupit minerálky s vysokým obsahem železa (železité). Vstřebávání železa napomáhá vitamin C a měď. Vápník naopak vstřebávání zpomaluje.

Autor: Helena Míková, doc. MUDr. Jaroslav Čermák
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.