Dětské nemoci s vyrážkou: Co s osypaným dítětem a co mu hrozí? | Moje zdraví

Velký přehled nemocí s vyrážkou u dětí: Jak poznat neštovice, ekzémy nebo smrtelnou meningitidu?

10. října 2022 • 06:00

Jak vypadají neštovice, zarděnky či spála? Jak poznat, že pupínky a puchýřky na kůži jsou banalita, a ne smrtelná meningitida? Některé dětské nemoci se projevují vyrážkou a je potřeba se v nich vyznat.

Spousta nemocí, jež postihují děti, je doprovázena výsevem vyrážky po těle. Ne vždy je však nutné se bát. Důležité je zjistit, o jaké onemocnění se konkrétně jedná.

Vyrážka bývá poměrně častým příznakem virových či bakteriálních onemocnění právě u dětí.

POKUD se vyrážka objeví po konzumaci nějaké potraviny nebo například po slunění, je možné ke zmírnění příznaků použít léky proti alergii nebo postižené místo namazat gelem na to určeným. POKUD však vyrážku doprovází i teplota či horečka, tuhnutí šíje, zduřelé uzliny, dušnost, zvracení, průjem či velká únava, jednoznačně se doporučuje navštívit lékaře.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Tato infekční onemocnění se nejčastěji vyskytují v předškolním věku. V době nástupu do nového kolektivu je častá spála, neštovice či pátá nemoc. Nemoci jako spalničky či zarděnky se vyskytují mnohem méně, a to díky očkování, které je v České republice pro tyto nemoci povinné. Většina těchto onemocnění spojených s vyrážkou je nakažlivá poměrně dlouho předtím, než se projeví prvotní příznaky.

Mezi nejčastější nemoci spojené s vyrážkou patří: 

Plané neštovice

Na prvním místě těchto nemocí stojí jednoznačně plané neštovice. Ty do dospělého věku prodělá téměř každý člověk. Jejich původce, virus Varicella zoster, patří mezi vysoce agresivní. Plané neštovice se šíří vzduchem a dítě je nejčastěji chytne právě v kolektivu, jako je školka či škola.

Zhruba 2 až 3 týdny po nakažení se na těle dítěte začnou objevovat drobné, silně svědící puchýřky. Výjimečně se mohou objevit i v dutině ústní. Tím to však nekončí. Výsev puchýřků totiž probíhá ve vlnách, a nové se tak objevují mezi těmi, které postupně zasychají a vylupují se.

Akutní stadium nemoci je doprovázené nechutenstvím a zvýšenou teplotou. Zlepšení nastává většinou desátý den od propuknuvší nemoci.

V tomto období dítě přestává být hrozbou pro ostatní a zároveň získává celoživotní imunitu vůči této nemoci.

Meningitida – když jde o život

Meningitida začíná jako chřipka, alespoň podle příznaků. Vysoká horečka, bolest hlavy, zad i kloubů. Jenomže se často objeví i vyrážka, která průvodním znakem chřipkového onemocnění není. Je purpurová, rozesetá po celém těle, má podobu velmi drobných pupínkůVyrážka se šíří po celém tělíčku, ale nesvědí.

Jak poznáte, že jde o životu nebezpečnou vyrážku, která signalizuje meningitidu? Zkuste test se sklenicí. Zde jemně přitlačte, a jakmile skvrna nezmizí, jedná se skutečně o tzv. petechie – typický příznak právě zmíněné meningitidy. Zde je třeba jednat rychle, protože meningitida může ohrozit váš život.

Zarděnky

K dalším typicky dětským nemocem, které se projevují mimo jiné vyrážkou, patří zarděnky. Na ty je třeba dávat si pozor, jedná se totiž o zákeřnou nemoc, která může mimo jiné i poškodit plod těhotné ženy.

Nemoc se projevuje cca 2–3 týdny od nákazy únavou a bolestí v krku. Typickým příkladem jsou zduřelé uzliny ušních boltců. Následuje zmíněná vyrážka. Zhruba po týdnu začne nemoc ustupovat.

Spála

Za vznikem této nemoci stojí streptokoky. Šíří se kapénkovou cestou vzduchem a má projevy shodné se streptokokovou angínou. Opět následuje vyrážka. Inkubační doba je 2–4 dny, kdy je dítě zcela bez obtíží.

Dalšími projevy jsou vysoká teplota, únava, bolest hlavy a krku, zimnice a bílý povlak na jazyku.

Spalničky

Velmi nakažlivým onemocněním dětí jsou také spalničky. Jako takové nepatří mezi závažné, problém nastává v kombinaci se zápalem plic, zánětem středního ucha či zánětem mozku.

Infekce se projevuje zhruba 10 dní po nákaze – nemocný je však nakažlivý až 7 dní před výskytem vyrážky a 5 dní po objevení prvních příznaků. Nemoc se projevuje horečnatými stavy, bolestí v krku, zarudnutím v oblasti očí a následnou světloplachostí. Následuje vyrážka, která se objeví nejprve na obličeji a za ušima, postupně přechází na celé tělo včetně končetin. Při běžném průběhu nemoci mizí zhruba do týdne.

Pátá nemoc

Virové onemocnění, které je pro lékaře tak trochu záhadou. Nemoc se projevuje zarudnutím v oblasti tváří a kolem nosu, které se postupně rozšíří na celé tělo. Existují případy, kdy se nemoc projevila jako zánět horních cest dýchacích.

Nastupuje vyrážka, jež se šíří po trupu nahoru kolem krku a na paže. Obličej téměř vždy zůstává nepostižený. Někdy za několik hodin, jindy za několik dnů pak vyrážka mizí. Dítě, které pátou dětskou nemoc prodělalo, si vytváří protilátky.

Hnisavá angína

Za tímto onemocněním stojí streptokok. Nemoc má podobné projevy jako spála, proto se jí často přezdívá spálová angína. Nejčastějšími příznaky pak jsou: malinově zabarvený jazyk, zduřelé uzliny a hnisavé čepy na mandlích, které často vyústí v potíže s polykáním. Léčba pak spočívá v podávání antibiotik.

Atopický ekzém

Atopický ekzém se může projevit v jakémkoliv věku dítěte. Začíná svědivým zarudnutím kůže. Horší fáze ekzému je pak jeho mokvavá forma, která způsobuje, že části jím nezasažené mají tendenci být přesušené.

Ekzém se nejčastěji projeví na místech s vyšší potivostí, jsou ale případy, kdy zasáhl rovnoměrně celé tělo.

Impetigo

Jedná se o úpornou vyrážku, která se projevuje puchýřky a která je většinou způsobena stafylokoky. Impetigo se nejčastěji projevuje v místech, kam si dítě dosahuje rukama – na obličeji, kolem úst, mezi vlasy. Pokud není impetigo včas podchyceno antibiotiky, může se nákaza přenést na celou rodinu.

Kopřivka

Klasickou kopřivku zná každý zkušený rodič. Jde o nepřiměřenou reakci na nějakou potravinu, ale může se vyskytnout i po lécích. Rozsev bývá po celém těle. V případě, že dítě začne mít potíže s dýcháním, zvracet či produkovat větší množství slin, je třeba zavolat lékařskou pomoc.

Plíseň

Kožní kandidóza bývá poměrně častým problémem. Může se vyskytnout nejen zvnějšku těla, ale takové například v ústech či v oblasti třísel jako plísňová kontaminace opruzenin. Je to úporná záležitost, jejíž léčba pomocí antimykotik trvá i týdny.

Potničky

Vzhledem k nedostatečně vyvinuté termoregulaci u dítěte do jednoho roku života se někdy v důsledku horka na těle objeví potničky. Drobné růžové pupínky. Potničky není třeba léčit. Odezní samy.

 

Autor: Markéta Ostřížková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.