Psychika ovlivňuje rozvoj nemocí: Příčiny a léčba psychosomatických onemocnění | Moje zdraví

Psychika ovlivňuje rozvoj nemocí: Příčiny a léčba psychosomatických onemocnění

Psychika ovlivňuje rozvoj nemocí: Příčiny a léčba psychosomatických onemocnění
Trápení duše se odrazí i na těle • Autor: iStock.com
26. července 2023 • 14:00

Mnohé zdravotní problémy – banální i vážné a dlouhodobé mohou mít svoji příčinu ve stresu, celkové životní nepohodě, přetíženosti nebo třeba napjatých vztazích. Řeč je o psychosomatických obtížích, které se vyskytují od pradávných dob a v dnešní hektické době a uspěchaném stylu života nacházejí obzvlášť živnou půdu.

Sám pojem psychosomatika pochází ze starého Řecka a vystihuje vazby a vzájemné ovlivňování mezi rozpoložením duše – psyché a stavem těla – soma.

Video se připravuje ...
Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

Když nás něco bolí nebo na nás takzvaně „něco leze“, natož když čelíme nějaké chorobě, neoplýváme zrovna nejlepší náladou. Funguje to i naopak: Jestliže jsme pod velkým tlakem, přepínáme své síly, doléhá na nás dlouho neřešené trápení, může se to odrazit na našem zdravotním stavu.

Duše volá o pomoc prostřednictvím těla

Odborníci tvrdí, že v takových případech se vlastně naše tělo snaží psychiku chránit, takže upozorňuje tělesnými příznaky, že bychom měli zvolnit, duševní a vztahové problémy vyřešit, někdy dost podstatně změnit některé postoje a životní styl, které naši psychiku nadměrně zatěžují. Jinak řečeno, vyčerpaná psyché řeší své vysílení tzv. somatizací, tedy viditelnějšími tělesnými projevy, aby nás přiměla více se šetřit.

Pokud taková varování nerespektujeme, může se náš zdravotní stav zhoršovat a hlavně nabýt chronické podoby, která je pro psychosomatický fenomén typická. A není vzácností, protože mnozí z nás si vlastně stresující okolnosti pořádně neuvědomují nebo si je odmítají připustit. Podléhají pocitu, že si nemohou dovolit zvolnit, přeceňují své síly s tím, že to prostě musí zvládnout.

Nejčastěji se jedná o setrvalé vypětí, nedostatek spánku a odpočinku, neschopnost, případně nemožnost nastolit harmoničtější vztahy se svým okolím, neschopnost, případně nemožnost občas vypustit z přemrštěného tempa a umět si dopřát i prostor pro příjemné chvíle relaxace a oddechu.

Psychosomatické příčiny nemocí u dětí

Nelze opomenout fakt, že psychosomatické příčiny se stávají i důvodem onemocnění dětí. Mohou vycházet z konfliktních vztahů v rodině nebo dětského kolektivu. Byť se vesměs jedná o zdánlivé banality jako časté nachlazení nebo bolesti břicha, je celostní přístup o to důležitější, že si je jinak děcko přenáší do dalších fází svého vývoje.

Jaké choroby a zdravotní potíže mohou mít psychosomatický základ? Nejstručněji řečeno téměř u všech může být právě psychika přinejmenším spouštěcím mechanismem. Počínaje třeba častým nachlazením a bolestmi v krku, banálními kožními vyrážkami po lupénku, bolestmi hlavy, únavovým syndromem až třeba po různé poruchy trávicího systému, pohybového ústrojí, gynekologické problémy, různé alergie, astma.

Vědecké výzkumy prokázaly, že v nezanedbatelném množství případů předcházely dlouhodobý stres a psychické vyčerpání dokonce propuknutí rakovinných onemocnění.

Lékař si myslí, že simuluji...

Správný lékařský přístup by měl zohledňovat i psychické pozadí klientovy anamnézy tak, jak to předpokládá celostní přístup uplatňovaný různými medicínskými směry již od dob dávno minulých. Přesto se stále většina současných doktorů zaměřuje pouze na léčbu vnějších příznaků. Pokud léčba nezabírá a pacientovi obtíže přetrvávají, navíc bez zjevné medicínské příčiny a doložitelného nálezu, mají tendenci takového člověka považovat za neurotika, hypochondra nebo dokonce simulanta.

Ve skutečnosti dotyčný skutečně trpí a je načase, aby navštívil lékaře, který psychosomatice rozumí a umí s ní zacházet, ať už se jedná o jakýkoli obor – internu, ortopedii, neurologii…

Jeho přístup spočívá v tom, že se zajímá o to, co vzniku zdravotních problémů předcházelo, jaký je pacientův životní styl, osobní situace, jakým tlakům musí čelit, zda ho v minulosti nepotkala nějaká traumata, jejichž důsledky mohou přetrvávat. 

V poslední době takových všestranněji zaměřených doktorů přibývá, některá zdravotnická zařízení avizují, že do rejstříku jejich nabídky patří i psychosomatická problematika. Nemusejí ji nutně zvládat všichni lékaři, ale většinou jsou členem týmu i psychologové, které lékař, pokud má podezření na psychosomatické aspekty, pacientovi doporučí.

Psychosomatická léčba 

Základem je vždy rozhovor, v němž by hlavní slovo měl mít pacient, lékař nebo psycholog by měli především naslouchat. Následně pak nejen umět vyhodnotit, jaké momenty mohly stát za stávajícími zdravotními problémy klienta, ale hlavně ho vést k tomu, aby si je sám uvědomil a získal motivaci je řešit. Právě to je hlavní cíl psychosomatické léčby.

Ve světě a postupně i u nás přibývá psychosomatiků, tedy odborníků na hledání psychických příčin chronických zdravotních problémů – jsou mezi nimi i významní psychologové a psychiatři, ale také lékaři z jiných medicínských oborů. S tím jde ruku v ruce vznik specializovaných psychosomatických organizací, institucí, zařízení.

Sluší se v této souvislosti upozornit na to, že například v sousedním Německu a Rakousku stejně jako v řadě dalších zemí je psychosomatika samostatným lékařským oborem a psychosomatickou léčbu hradí zdravotní pojišťovny. U nás tomu tak není, takže lékaři pojišťovně „účtují“ jen léčbu tělesných příznaků, psychosomatický aspekt se neuvádí, protože by ho pojišťovny stejně neproplatily.

Co by měl udělat lékař

Na závěr to nejdůležitější, a sice, jaké možnosti léčby jsou k dispozici, lépe řečeno, co vám s největší pravděpodobností lékaři doporučí a pomohou vám zvládat.

V první řadě vás nejčastěji budou motivovat k maximální změně životního stylu: Optimální vyváženosti fyzického i psychického nasazení a relaxace. Doporučí vám nebo budou s vámi absolvovat i konkrétní relaxační techniky. Pomohou vám v některých případech uvědomit si souvislost například s dřívějším traumatem, které je příčinou tělesných obtíží, a získat na něj věcný náhled, což odblokuje psychosomatický zdroj problémů.

Povedou vás k lepšímu nastavení případných komplikovaných vztahů. Pokud je zdrojem psychické zátěže složité rodinné zázemí, často se stává nejlepší cestou k úspěchu rodinná psychoterapie.
Je nabíledni, že v rámci psychosomatiky je třeba dostatečně pečovat i o správnou funkci těla, takže se vám dostane rad ohledně správné výživy, přiměřených pravidelných fyzických aktivit. Zejména jestliže se tělesné problémy týkají pohybového aparátu, bývá velmi přínosná fyzioterapie.

Nemělo by scházet doporučení vhodných přírodních léčiv a potravinových doplňků, které posílí nervovou soustavu i organizmus jako celek přísunem potřebných vitamínů a stopových prvků.

Obdobně jako u jiných medicínských oborů klade i psychosomatika podstatný důraz na prevenci. To znamená obecně vyvážený zdravý životní styl z hlediska fyzického i psychického. Přiměřená míra pohybu, vyvážená strava, schopnost odpočinku, budování nekonfliktních vztahů, umění zamyslet se nad vlastními problémy a nevyhýbat se jejich řešení.

Autor: Ivana Vajnarová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.