Pálení kůže | Moje zdraví

Pálení kůže

Pocity pálení na kůži jsou odlišné například od bolesti nebo svědění. Mohou se vyskytovat i zároveň.

Příčiny

Poranění, popálení

Kůže pálí v důsledku jakéhokoliv popálení teplem, od slunce nebo v důsledku poleptání kyselinami.

Duhringova choroba

Pálení kůže může být příznakem některých chorob. Vyskytuje se u takzvané Duhringovy choroby. Duhringova choroba je vzácné onemocnění projevující se na kůži. Není to onemocnění samo o sobě, ale jeden z projevů celiakie, tedy nesnášenlivosti lepku. Může být i jako první z příznaků, jak se celiakie projeví. Projevuje se na kůži, a to výsevem velkého množstvím malých puchýřků, které urputně svědí nebo pálí. Puchýřky se mohou propojit v jednu plochu. Nejčastěji se objevují na loktech, kolenech, zápěstích, hýždích, lícních kostech a na ramenou.

Pemfigus

Další chorobou, která se projevuje puchýřky a pálením je pemfigus.

Systémový lupus erythematosus

Pálení kůže může být také projevem onemocnění zvaného systémový lupus erythematosus. Nejčastěji se SLE projeví na kůži zarudnutím v obličeji v typickém tvaru motýlích křídel, jedná se o takzvaný motýlovitý erytém. Dalšími projevy spojenými s kůží jsou: citlivost na slunce a pálení kůže, kruhová zarudlá místa na kůži (diskovitý erytém), vypadávání vlasů.

Borelióza

Pálení kůže je příznakem druhého stádia onemocnění boreliózou. Projevuje se tak napadení periferních nervů. K dalším projevům patří pocity mravenčení, trnutí, píchání nebo necitlivost.

Kandidóza

Pálením kůže se může projevovat také kandidóza, což je onemocnění způsobené přemnožením kvasinky. Kvasinková infekce kůže, nehtů a vlasů se může projevovat svěděním a pálením kůže. Způsobuje bělavé, šupinaté ekzémy, malé puchýřky, zarudnutí a také některé formy akné.

Problémy s cévami

Pálení kůže může být také příznakem postižení cév. Potíže s cévami hrozí ve zvýšené míře například pacientům s cukrovkou.

Léky

Pálení kůže může být také vedlejším účinkem některých antidepresiv.

Kdy jít k lékaři

Pokud pociťujete pálení kůže delší dobu nebo si nejste jisti příčinou, navštivte lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.