Plastika na splátky? Nejčastěji se pořizují ňadra a nitrooční čočky | Moje zdraví

Plastika na splátky? Nejčastěji se pořizují ňadra a nitrooční čočky

Plastika na splátky? Nejčastěji se pořizují ňadra a nitrooční čočky
Autor: istock.com
2. listopadu 2019 • 06:00

Zákroky plastických chirurgů, nitrooční čočky, ale třeba i zubní implantáty. Operace, které si stále více klientů pořizuje na splátky. Na co si dát pozor, abyste zvolili opravdu výhodný finanční produkt a nezaplatili příliš mnoho na úrocích?

Nejen zdraví, ale i sebevědomí je jedním z hlavních důvodů, proč si lidé dnes pořizují na splátky dokonce i plastické operace. Zatímco laserové zákroky vyjdou jen na několik tisíc, větší, jako je třeba facelift, stojí téměř 60 tisíc korun. Operace nosu ochudí vaše konto o částku kolem 50 tisíc korun, tedy podobně jako plastika břicha či modelace prsou.

Podmínky úvěru by přitom měly být jedním z faktorů pro rozhodování, mnohé kliniky je nabízí samy a bez navýšení, není to ale pravidlo. Dejte si pozor hlavně na výši úroků. „Některá pracoviště zákroky na splátky provádějí, ale financování je zajištěno společností, která provozuje půjčky a splátky jako například při koupi zboží a podobně,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Dušan Záruba z Ústavu estetické medicíny v Praze. Na splátky si ženy nejčastěji pořizují právě nová ňadra. Typickým klientem je pak žena na mateřské, které po porodu není spokojená se svou postavou.

Ve stomatologii, která je jedním z nejnákladnějších oborů, také nejsou půjčky vždy bez navýšení. Jedna z velkých klinik je například nabízí již od částky 15 tisíc, a to až do částky 150 tisíc korun. Například při úvěru ve výši 40 tisíc a splácení po dobu 36 měsíců zaplatíte s navýšením úroků celkem více jak 47 tisíc korun. Jiné poskytují půjčky ve spolupráci s úvěrovými společnostmi. Proto je vždy důležité si zjistit všechny podmínky a volit ta pracoviště, kde vám nabídnou splátky bez navýšení.

Polovinu teď, polovinu později

Některá zdravotnická zařízení mají úvěr nastaven tak, že klient musí zaplatit část ceny najednou, zbytek – obvykle polovinu částky – pak splácí po dobu jednoho roku někdy i déle, a to bez navýšení. Například oční klinika Duovize nabízí na splátky jak laserovou operaci očí, tak nitrooční operaci dioptrických vad či prémiové řešení šedého zákalu. Díky laserové operaci očí se klienti mohou zbavit brýlí, které musí nosit, protože špatně vidí na dálku, na blízko nebo mají astigmatismus. A tak jim kromě komfortu při vidění také odpadnou starosti, a hlavně náklady na brýle.

Laserová operace přitom vyjde na 19 tisíc korun za operaci jednoho oka, téměř vždy je možné operovat obě najednou, a celková cena za obě oči se tedy vyšplhá na 38 tisíc korun. Předem musíte zaplatit 10 tisíc korun a pak splácíte po dobu jednoho roku 2334 korun měsíčně za operaci obou očí.

Laserové operace nedokáží ale vyřešit problémy spojené s vetchozrakostí. Při nich je potřeba takzvaná nitrooční operace dioptrických vad, při které se zjednodušeně řečeno nepoužívá laser, ale vyměňují se čočky. Jejich cena se může vyšplhat až na 30 tisíc korun, čili 60 tisíc za obě oči.

Šedý zákal nadstandardně

K výměně čočky může dojít také při operaci šedého zákalu. Klient se tak kromě potíží se zákalem zbaví i problémů s viděním. Zatímco první část operace hradí zdravotní pojišťovna – druhou prémiovou hradí pacient sám. Prémiová operace šedého zákalu s implantací multifokální nitrooční čočky vyjde například na další oční klinice Neovize za jedno oko na 9 500 korun. Za obě oči je to 19 tisíc. Klient si přitom může tuto částku bez navýšení rozložit na splátky do jednoho roku. Na začátku musí vždy složit akontaci, ta je v tomto případě 10 tisíc korun, měsíčně pak splácí (v případě operace obou očí) 750 korun.

„Operace šedého zákalu implantací trifokální nitrooční čočky je nejčastějším zákrokem, který naši klienti volí na splátky. Je pro ně totiž výhodné, že se spolu s odstraněním zákalu mohou zbavit i brýlí. Pokud zvolí bifokální čočku, zlepšuje se vidění na blízko a do dálky. V případě trifokální čočky se zlepšuje vidění v celém spektru – od vidění na blízko přes střední vzdálenost až po vidění na dálku,“ říká primářka doc. MUDr. Šárka Skorkovská z Neovize Brno s tím, že v případě trifokální čočky se cena pohybuje mezi 20 až 30 tisíci za jedno oko.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.