Zápal plic | Jak ho poznat, je nakažlivý a jaké má příznaky? | Moje zdraví

Zápal plic

Zápal plic, jinak také pneumonie, je zánětlivé onemocnění plicní tkáně, na jehož vzniku se podílí bakterie, viry a plísně. Má různé stupně závažnosti, které se odvíjí od příčiny vzniku a věku nemocného. U lalokového zánětu je postižen celý jeden lalok plic, zatímco zbytek plic je zdravý.

Tento zánět je způsoben bakterií pneumokokem a jeho výskyt nebývá častý. Lalůčkový zánět plic (bronchopneumonie) se často rozvíjí po chřipce. Je nejčastěji způsoben bakterií hemophilus influenzae, stafylokoky, pneumokoky nebo viry a šíří se z průdušek až do plicních sklípků.

Zápal plic může také vzniknout při uzávěru některé průdušky vdechnutím cizího tělesa, rakovině nebo zvýšeném množství hlenu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Plíce

Riziko vzniku tohoto onemocnění roste pro kuřáky, lidi s oslabenou imunitou, tuberkulózou, malé děti nebo pro dlouhodobě ležící pacienty.

Zápal plic – příznaky

  • zvýšená teplota
  • zimnice
  • dušnost
  • únava
  • produktivní kašel s velkým množstvím hlenu (při bakteriální infekci)
  • suchý kašel (při virové infekci)

Inkubační doba

Závisí na původci. Bakteriální pneumonie 1 až 3 dny, pneumonie způsobená respiračním syncytiálním virem 4 až 6 dní, pneumonie způsobená virem chřipky 18 až 72 hodin.

Léčba zápalu plic

Pro úplné odeznění příznaků obvykle postačují antibiotika a analgetika. Doporučuje se klid na lůžku, dostatečné množství tekutin a vitamínů. Léčba musí probíhat pod dohledem lékaře, někdy je nutné pacienta hospitalizovat v nemocnici. 

Léky

Lékař předepíše antibiotika a analgetika, sekretolytika a bronchodilatační látky – vdechované v podobě par a aerosolů zkapalňují hlen a rozšiřují průdušky.

Bylinky

Čaje z podbělu, heřmánku, lobelky, mateřídoušky a tymiánu usnadňují uvolňování hlenu a odkašlávání. Echinacea se užívá na posílení organismu, zázvor má antibakteriální účinky, květ černého bezu a řebříček pomáhají proti horečce.

Homeopatie

Užívá se jako podpůrný prostředek. Například Mercurius solubilis, Sulfur, Pulsatilla, Lycopodium clavatum, Rhus toxikodendron, Phosphorus.

Domácí léčba a babské rady

Doporučuje se natírání hrudníku tymiánovým, čajovníkovým a myrhovým éterickým olejem.
Účinné je také vdechování eukalyptového nebo borovicového oleje. Pomáhají masáže zad směsí několika kapek kafrového, eukalyptového, borovicového, levandulového, citronového a čajovníkového oleje smíchané se základním masážním olejem.

Inkubační doba

1 - 6 dní, podle původce nemoci

Očkování

ano

Délka léčby

7 - 30 dníZávisí na původu nemoci

Vyšetření

Lékař si pacienta poslechne, pro správnou diagnostiku je však důležitý rentgenový snímek. Pro určení, zda se jedná o bakteriální, či virový původ, je nutné provést odběry krve. Je nutné také vyloučit plicní chlamydie.

Očkování

Očkování existuje proti některým typům v rámci vakcín proti pneumokokům (např. Prevenar 13).

V těhotenství

Testy na přítomnost streptokoka skupiny B a bakterie Chlamydia trachomatis u těhotných žen a případná antibiotická léčba snižují počet případů zápalu plic u kojenců.

Trvalé následky

U závažnějších typů nemoci, které potřebují hospitalizaci v nemocnici, mohou být trvalé následky v podobě postižení plic nebo může nemoc skončit i smrtí.

Kdy navštívit lékaře

Lékaře navštivte při silném kašli, vysoké teplotě, zimnici a velké únavě.  

VIDEO: První pomoc  - umíte dýchání z úst do úst?

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.