Tourettův syndrom: Co to je, jaké má příznaky a je dědičný? | Moje zdraví

Tourettův syndrom

Tourettův syndrom patří mezi neurologicko-psychiatrické poruchy. V současné době panuje názor, že nemoc je způsobena vrozeným postižením hlubokých struktur mozku, takzvaných bazálních ganglií, které jsou přítomny v obou hemisférách. U onemocnění se také předpokládá vliv genetiky.

Projevy Tourettova syndromu

Pro nemoc jsou typické tikové projevy. Jedná se o abnormální pohyby a zvuky - záškuby hlavou, grimasy, trhavé pohyby končetiny a výkřiky. Může se jednat o slova, výkřiky (mumlání, štěkání, neartikulované mumlání) někdy i vulgární (koprolálií neboli nutkavým vykřikováním vulgarismů trpí podle odhadů kolem dvaceti procent pacientů s Tourettovým syndromem).

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

mozek, nervy

Většina pacientů pociťuje velké nutkání určitou věc udělat, i když jsou v situaci, kdy je jim jasné, že se to absolutně nehodí. Někteří se dokážou po nějaký čas ovládnout, většinou to vede k většímu tlaku. Po vykonání projevu nastává úleva.

Vyskytuje se převážně u dětí. Během puberty může dojít k dočasnému zhoršení příznaků. Přibližně třetina pacientů se v dospělosti projevů částečně nebo zcela zbaví. Přibližně u třetiny pacientů se projevy zmírní a vyžadují jen minimální léčbu. Pouze u třetiny přetrvávají velké obtíže do dospělosti a vyžadují léčbu.

Podle historiků a lékařů se Tourettův syndrom vyskytoval u řady známých osobností, například u W. A. Mozarta nebo spisovatele Charlese Dickense.

Léčba

Onemocnění je nevyléčitelné, příznaky se nicméně dají potlačovat. Léčba je buď psychologická (uplatňuje se zejména psychoterapie nebo kognitivně-behaviorální terapie), v případě vážných potíží mohou lékaři přistoupit k podávání léků (například antipsychotik).

Léky

V případě vážných potíží mohou lékaři přistoupit k podávání léků (například antipsychotik).

Domácí léčba a babské rady

Terapie patří do rukou odborníka. Rodina a okolí nemocného mohou pomoci svým porozuměním, pochopením jeho obtíží a celkovou podporou.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

doživotní

Vyšetření 

Nemocného vyšetří neurolog a psychiatr. Ti mohou využít EEG, CT vyšetření, magnetickou rezonanci mozku, které by měly vyloučit jiné příčiny potíží.

Možné komplikace

U velké části pacientů se v průběhu onemocnění postupně objevují také další poruchy, například ADHD nebo obsedantně-kompulzívní porucha (OCD). U pacientů s Tourettovým syndromem se také častěji vyskytuje deprese.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.