Šestá nemoc: Jaké má příznaky a je nakažlivá? | Moje zdraví

Šestá nemoc

Šestá nemoc (roseola infantum) je známá také pod názvem dětská růžovka. Jde o infekční onemocnění projevující se vysokými horečkami a typickou vyrážkou. Postihuje především kojence a batolata (nejčastěji ve věku 6-24 měsíců), ale objevit se může i u starších dětí.

Šestá nemoc patří mezi šest nejběžnějších dětských infekčních chorob, které se typicky projevují vysokou teplotou a kožní vyrážkou. Dalšími jsou plané neštovice, spála, zarděnky, spalničky a pátá nemoc. V České republice se s tímto onemocněním setká přibližně každé třetí dítě.

Přenos

Nákazu způsobuje herpetický virus HHV-6 a méně často HHV-7. Virus se přenáší kapénkami vzdušnou cestou. Šestá nemoc je vysoce nakažlivá ale ne životu nebezpečná. Nejvíce se šíří v dětských kolektivech. U dospělých se onemocnění vyskytuje spíše výjimečně.

Příznaky 6. nemoci

Zpočátku se nemoc vyznačuje rychle stoupající horečkou (někdy i kolem 40 °C), která trvá tři až pět dnů. V některých případech se mohou přidat příznaky podobné nachlazení, například bolest v krku, rýma, kašel, zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. Vyskytnout se mohou také trávicí potíže - průjem či nechutenství..

Po několika dnech začne horečka klesat a na těle se objeví drobně skvrnitá vyrážka, která se šíří na krk, trup, břicho a končetiny. Vyrážka se nevyskytuje v obličeji a nesvědí. Bývá růžová až červená, vypadá jako drobné či větší neostře ohraničené skvrny, které mohou být vystouplé. Někdy trvá jenom pár hodin a do dvou až tří dnů zpravidla zmizí bez následků. Výjimečně se může onemocnění rozvinout bez typické vyrážky.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

horečka, kůže, krk

Inkubační doba

Inkubační doba šesté nemoci je pět až patnáct dní. Již v tomto období dítě může být infekční, přestože zatím nevykazuje žádné příznaky onemocnění.

Léčba šesté nemoci

Léčba spočívá v mírnění příznaků nemoci. Základem je klidový režim a podávání dostatečného množství tekutin. Protože je onemocnění virového původu, antibiotika se nepředepisují.

Užívají se především léky na snížení teploty, nejčastěji přípravky obsahující paracetamol nebo ibuprofen. Pokud má kojenec vysokou horečku, doporučuje se návštěva dětského lékaře, který vyloučí případné jiné infekce, například zánět močových cest nebo zánět středního ucha. Vysoké horečky jsou zejména u malých dětí nebezpečné, protože je provází riziko febrilních křečí. Vyrážka odezní sama.

Dítě přestává být nakažlivé ve chvíli, kdy vyrážka zcela zmizí, virus však v těle zůstává. Po překonání nemoci se tak dítě stane imunním a nehrozí, že by se nakazilo opakovaně.

Léky

Používají se léky na snížení teploty - antipyretika (tj. paracetamol a ibuprofen v doporučeném dávkování), pokud vyrážka svědí, tak antihistaminika.

Jak se zbavit vyrážky se dozvíte zde.

Domácí léčba a babské rady

Základem léčby šesté nemoci je klid a dostatek tekutin. Pokud by vyrážka svědila, můžete postiženému ulevit suchým pudrem. Tekutý pudr lékaři nedoporučují. Pro pacienta je důležité zůstat v čistotě a měl by mít nakrátko ostříhané a čisté nehty, aby si při škrabání nezanesl do vyrážky infekci.

Vyšetření

Diagnózu provede lékař na základě typických příznaků. Je možné ji potvrdit odběrem krve a vyšetřením krevního séra.

U dospělých

V případě oslabené obranyschopnosti se výjimečně může šestá nemoc rozvinout i u dospělých. Symptomy jsou téměř totožné, jako u dětí, přidat se může bolest v krku a ostatní typické příznaky chřipky a nachlazení. Doba léčení obvykle bývá delší než u dětí.

V těhotenství

Pro těhotné ženy je onemocnění nebezpečné hlavně kvůli vysokým horečkám ohrožujícím zdraví plodu. V případě podezření na šestou nemoc se tedy doporučuje navštívit lékaře.

Komplikace

Vysoké horečky doprovází riziko febrilních křečí. Vzácně může dojít k těžšímu průběhu onemocnění, zřídka se můžou objevit aseptická meningitida, záněty jater (hepatitida) či mozkových blan (meningitida).

Inkubační doba

5 - 15 dní

Očkování

ne

Délka léčby

7 - 14 dní

Prevence

Proti šesté nemoci není očkování a prevence v pravém slova smyslu neexistuje. Pro podporu imunity se vyplatí dodržovat zdravý životní styl podpořený stravou zahrnující dostatek ovoce a zeleniny, dbát na pravidelný pohyb a dostatek spánku.

Kdy jít k lékaři?

K lékaři jděte v případě, že horečka neustává nebo neustále stoupá. Návštěvu odborníka neodkládejte, pokud u dítěte vystoupala horečka nad 40 °C nebo když horečky nad 39 °C přetrvávají déle než 4 dny. Neváhejte ani u malých dětí s horečkou a průjmem, kdy hrozí nebezpečí dehydratace. Sanitku volejte v případě, že se k horečce přidružily silné bolesti hlavy, zvracení nebo má-li horečku dítě, které trpí jiným závažným onemocněním (například srdeční vadou). Lékaře rychle vyhledejte pokud má pacient otok krku a hrdla,

neobvyklou kožní vyrážku, pociťuje tuhnutí šíje a je citlivý na světlo, má bolest na hrudi, je zmatený nebo malátný. Odbornou pomoc přivolejte rovněž v případě febrilních křečí.

VIDEO: Co jsou to vlastně plané neštovice? A postihují jen děti?

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.