Rozedma plic | Moje zdraví

Rozedma plic

Rozedma plic neboli plicní emfyzém je chronické plicní onemocnění způsobené zničením přepážek plicních sklípků. Pacient kvůli tomu není schopen vydechnout vzduch z plic a ten v nich zůstává. Při narůstajícím poškození plicních sklípků zůstává jen zmenšující se zdravá část plic, která zajišťuje výměnu dýchacích plynů mezi tkání plic a krví.

Plicní emfyzém může být vrozený nebo k němu může dojít jako důsledek silného kouření. Mírná degenerace plicních sklípků je i projev stárnutí člověka.

Příčinou tohoto onemocnění je kouření, pobyt v zakouřeném prostředí a časté bronchitidy.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Plíce

Příznaky rozedmy plic

Pacient trpící plicním emfyzémem je dušný a v důsledku špatného okysličení krve i unavený. V plicích vznikají dutiny naplněné vzduchem, pokud prasknou, dochází k pneumotoraxu. Pokud jsou tyto dutiny vyplněné i hnisem, pacient trpí kašlem, pomocí kterého se snaží hnis vykašlat.

Jedním z příznaků mohou být také tzv. paličkovité prsty. Jde o zvětšení posledních článků prstů a zaoblení nehtů. Je to dáno tím, že se změní cévní zásobování do konečků prsů. Snížené zásobování krve do mozku může způsobovat bolesti hlavy.

Léčba rozedmy plic

Plicní emfyzém se nedá vyléčit. Lékaři se snaží udržet stav, aby se nadále nezhoršoval nebo zhoršoval co možná nejpomaleji. Platí absolutní zákaz kouření. Pacientovi se podává kyslík. Někdy je možné podstoupit i částečné odstranění poškozených částí plic. Jediným úplným řešením je transplantace plic, ale jen málo pacientů je schopných ji podstoupit.

Inkubační doba

Individuální

Očkování

ne

Délka léčby

Dlouhodobá

Vyšetření

Součástí vyšetření je historie plicních onemocnění v rodině pacienta. Lékaři hodně napoví už i samotný tvar hrudníku nemocného. Změny na plicích odhalí rentgen a spirometrie zase ukáže dechovou křivku, která ukáže, jak plíce fungují.

Možné komplikace

Komplikací je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), dále pak pneumotorax – prasknutí plic, který je často smrtelný. Další komplikací je levostranné selhávání srdce.

Kdy navštívit lékaře

Lékaře vyhledejte při déletrvajícím kašli, únavě a bolestech hlavy.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.