Roupi: Jak se jich zbavit a za jak dlouho zmizí? | Moje zdraví

Roupi

Jedná se o střevní onemocnění vyvolané parazitem, který patří mezi hlísty, roupem dětským (Enterobius vermicularis). Červík je asi 1 cm dlouhý a oba jeho konce jsou zašpičatělé. Žije v tenkém i tlustém střevě člověka a živí se bakteriemi a tkáněmi.

Roupi

Jedná se o střevní onemocnění vyvolané parazitem, který patří mezi hlísty, roupem dětským (Enterobius vermicularis). Červík je asi 1 cm dlouhý a oba jeho konce jsou zašpičatělé. Žije v tenkém i tlustém střevě člověka a živí se bakteriemi a tkáněmi.

Příčiny nákazy roupy

K nákaze dochází fekálně-orální cestou (zanesení infekčních vajíček do úst obvykle prostřednictvím znečištěných rukou), z toho důvodu se nemoc nejvíce vyskytuje u dětí. Onemocnění roupy úzce souvisí s nedostatečnou hygienou, řadí se proto mezi nemoci špinavých rukou.

Příznaky roupů

Patří mezi nejrozšířenější střevní parazitární onemocnění. Nejčastěji se vyskytuje ve školním věku, nakazit se ale mohou i dospělí jedinci. Projevuje se typicky svěděním v okolí konečníku především v nočních hodinách. Larvy dorůstají v tenkém střevě, dospělí jedinci pak žijí ve střevě tlustém. 

Příznakem může být i viditelná přítomnost roupů ve stolici. Samice klade vajíčka do oblasti řitního otvoru, typicky během noci, což je provázeno úporným svěděním konečníku. Svědění bývá natolik nepříjemné, že budí pacienta ze spánku. Spánek je tedy nekvalitní, a pacient se tak může probudit nedostatečně odpočinutý, což může vést k podrážděnosti i zhoršenému soustředění. Vedle toho se u nemocného mohou objevit bolesti břicha, nevolnost a průjmy, výjimkou nejsou ani bolesti hlavy nebo noční pomočování. Příznaky se pochopitelně nemusí objevovat u každého všechny.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

střeva, konečník

Inkubační doba

Inkubační doba je přibližně 2 týdny.

Jak se zbavit roupů - léčba

V léčbě se uplatňují takzvaná antihelmetika, přípravky proti střevním cizopasníkům. V lékárnách jsou k dostání i bez lékařského předpisu. Lék se většinou podává ve dvou fázích s odstupem 2–3 týdnů. V léčbě je důležité přísné dodržování hygienických zásad, aby nedošlo k opakované infekci a k dalšímu přenosu mezi členy rodiny.

Pacient si musí mýt často a důkladně ruce, vždy před jídlem a po návštěvě toalety. Po návštěvě toalety je vhodné osprchovat konečník, sprchu by měl pacient absolvovat i každé ráno a večer. Samozřejmostí jsou vlastní žínky a ručníky, které je dobré často měnit. Častá výměna se týká také ložního prádla. Vajíčka mohou zůstávat i za nehty, je tedy důležité je nakrátko ostříhat. Důležité je dbát na čistotu při přípravě stravy, jinak velice často dochází k opakovaným nákazám.

Léky

V léčbě se uplatňují takzvaná antihelmitika, přípravky proti střevním cizopasníkům. Některá jsou volně prodejná v lékárnách bez nutnosti lékařského předpisu.

Jak si pomoci sám

Podle babských rad platí na roupy česnek a kyselé zelí. Ty můžou pomoci obtíže zmírnit, roupy ale neodstraní. Důležité je omezení konzumace cukru (cukr je pro roupy nezbytný k přežití) a naopak zvýšení příjmu zeleniny a vodnaté stravy.

Vyšetření

Ze stolice lze roupy odhalit vzácně, proto se při podezření na nákazu provádí speciální vyšetření, tzv. Grahamova metoda. Pomocí speciální lepicí pásky se vytvoří otisk kožní řasy v okolí řitního otvoru. Taktéž je možné použít stěry z okolí análního otvoru Schüffnerovou skleněnou odběrovou tyčinkou. Vajíčka se pak v obou případech prokazují pod mikroskopem. Stěry i otisky se provádí ráno před první stolicí, aby nedošlo k setření vajíček. Doporučuje se 1–2 dny před vyšetřením neomývat okolí konečníku. Stěry se provádí i opakovaně, protože samička neklade vajíčka v pravidelných intervalech.

Inkubační doba

2 týdny

Délka léčby

3 - 8 týdnů
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Délka léčby

3 - 8 týdnů

Komplikace a trvalé následky

Ve vzácném případě může dojít k zanesení roupů do močové trubice a ojediněle k jejich dalšímu šíření do močového měchýře a ledvin. Neléčená infekce roupem dětským může být komplikována záněty močového měchýře, pohlavních orgánů u dívek nebo apendicitidou (zánětem slepého střeva). Obvykle ale k žádným závažným důsledkům nedochází.

Roupi v těhotenství

V případě, že se roupy nakazí žena v těhotenství, není plod nákazou nijak ohrožen. Léčbu je však třeba konzultovat s lékařem.

Prevence

Prevencí je důsledné dodržování osobní hygieny a zdravý životní styl. Důležité je časté mytí rukou a potravin, pravidelné praní lůžkovin, výměna ručníků, pyžama a spodního prádla. Je také třeba, aby léčbu podstoupili všichni členové domácnosti. U dětí se také doporučuje udržovat čisté krátké nehty.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.