Rakovina slinivky | Jaké má příznaky a prognózu? | Moje zdraví

Rakovina slinivky břišní

Slinivka břišní (latinsky pankreas) je umístěna v dutině břišní mezi žaludkem a páteří. Její zásadní funkcí je vytváření enzymů, které pomáhají v trávení potravin. Produkuje také důležité hormony, např. inzulín, redukující množství cukrů v krvi. Karcinom slinivky břišní je druhým nejčastějším nádorem trávicí trubice hned po nádoru tlustého střeva. Odhalení zhoubného onemocnění slinivky je velmi složité. 

Nádor slinivky břišní patří bohužel k těm nejzákeřnějším a medicína dosud nemá k dispozici vyšetření, které by jej dokázalo odhalit včas. Vyznačuje se rychlým průběhem a špatnou prognózou. Slinivka břišní není ohraničený orgán, nemá silné pouzdro, takže růst nádoru do okolí je rychlý. Pět let po záchytu tohoto nádoru přežívá méně než pět procent pacientů.


Přesná příčina vzniku rakoviny slinivky dosud není známá, k hlavním rizikovým faktorům patří věk nad 60 let, kouření a nadužívání alkoholu. Ke vzniku nádoru přispívá chronický zánět slinivky, obezita a diabetes. Na 5–10 procentech nádorů se podílí genetické vlivy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

slinivka

Příznaky rakoviny slinivky

Zpočátku onemocnění probíhá většinou asymptomaticky, nemoc se projevuje až ve chvíli, kdy je v těle rozvinutá.

Varujícími projevy nádoru jsou:

  • bolest v nadbřišku,
  • bolest vytřelující do zad,
  • průjem nebo změna barvy stolice,
  • nechutenství,
  • pocity nevolnosti a na zvracení,
  • hubnutí,
  • zežloutnutí.

Objevit se může rovněž zežloutnutí sliznic a kůže v důsledku toho, že rostoucí nádor stlačí vývod žlučových cest, který společně s vývodem slinivky ústí do dvanáctníku. Objevují se také změny barvy a konzistence stolice (tzn. stolice jílovitá, průjmovitá) nebo záněty žil, které se opakují bez zjevného důvodu. Na nádor může poukazovat i nově vzniklý diabetes mellitus 2. typu. Rozvoji choroby mohou předcházet též projevy depresivního syndromu.

Prognóza a délka života

Prognóza je u tohoto onemocnění velmi nepříznivá, v období stanovení diagnózy je již většina nádorů neoperovatelná. Přibližně 45-50 % karcinomů slinivky břišní je diagnostikováno ve stadiu, kdy je onemocnění v metastázující fázi. Metastázy objevují v játrech, plicích, břišní stěně a nádor utlačuje žlučové cesty.

Léčba rakoviny slinivky

Vývoj účinných léčebných možností zaostává za možnostmi v terapii ostatních maligních nádorů. Na prvním místě je chirurgická léčba. Operace se provádí s cílem odstranění celého nádoru, postižené části orgánu, nebo celého orgánu podle velikosti a umístění nádoru. Operovatelná je však jen malá část diagnostikovaných nádorů, protože karcinom často zasahuje do okolních tkání nebo již metastázuje do jiných orgánů. U pokročilých nádorů zavádějí lékaři různé stenty a dreny, aby tak vyřešili případné ucpávání žlučových cest nebo střeva.

Součástí léčby bývá chemoterapie, která má za cíl zničit nádorové buňky a rovněž radioterapie. Tuto léčbu však provází nepříjemné nežádoucí účinky. V současnosti je využívána také biologická léčba útočící na zhoubné nádorové buňky a bránící jejich množení a růstu.

Nezbytnou součástí léčby je tišení bolesti, která je dominantním příznakem pacientů. Běžná analgetika nemají dostatečnou účinnost, proto se v různých formách podávají opiáty. V krajních případech je řešením zákrok, který by odstranil nervovou pleteň vedoucí do slinivky a tím zrušil bolest. Často se nemocným předepisují také antidepresiva za účelem zmírnění depresí provázející náročnou léčbu s nízkou šancí na uzdravení.

Nádoru slinivky se bohužel nelze rychle zbavit a vyléčení bývá spíše výjimkou, přičemž hodně záleží na typu nádoru.

Léky

Podává se chemoterapie – buď jeden lék samostatně, nebo v kombinaci. Samozřejmostí jsou léky na tišení bolestí, leckdy je třeba nasadit opiáty. Běžně se formou substituční terapie dodávají enzymy a hormony, které již nemocná slinivka neprodukuje.

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření, diagnostika

Medicína nemá zatím k dispozici metody pro časné odhalení této zhoubné nemoci, proto je diagnóza většinou stanovena až v pokročilém stádiu. Zprvu je třeba celkové klinické vyšetření pacienta a následuje použití zobrazovacích metod jako je CT (počítačová tomografie), které dokáže určit nádor zhruba od velikosti jednoho centimetru.

Nejpřesnější vyšetřovací metodu je endoskopická ultrasonografie. Při tomto vyšetření pacient spolkne ohebný tenký endoskop vybavený kamerou a současně ultrazvukem. Lékař se tak dostane ke slinivce dostatečně blízko, vidí dobře její tkáň a může odebrat vzorek z podezřelého místa.

Pro potvrzení diagnózy se provádí biopsie, neboli odběr vzorku a jeho laboratorní vyšetření. Vyšetření nádorových markerů z krve není u karcinomu slinivky dostatečně spolehlivé a nelze tedy využít jako prevenci.

Možné komplikace

Nádor slinivky se velmi rychle v podobě metastáz šíří do jater, dále do plic a do břišní stěny a dutiny.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl, vyvarovat se kouření, udržovat si zdravou váhu, mít dostatek pohybu a vyhýbat se pokud možno chemické zátěži životního prostředí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.