Rakovina prostaty | Moje zdraví

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty (karcinom prostaty, nádor prostaty) je zhoubný nádor této žlázy. Prostata je předstojná žláza, která je součástí mužského pohlavního systému. Tvoří mléčný sekret, který je součástí spermatu.

Rakovina prostaty je poměrně běžné onemocnění, které postupuje velmi pomalu. Většina pacientů s tímto typem nádoru může žít mnoho let úplně bez příznaků. Mnoho mužů zemře dříve na jinou nemoc, aniž by o karcinomu prostaty věděli. Příčina této nemoci není známa stejně jako u jiných druhů rakoviny. K růstu nádoru přispívá mužský hormon testosteron.

Příznaky rakoviny prostaty

Příznakem jsou problémy s močením – s jeho začátkem, neschopnost se dlouho vymočit, časté močení hlavně v noci, slabý nebo přerušovaný proud moči, bolest a pálení při močení. Další příznak, který dostane pacienty do ordinací, je bolestivá ejakulace, krev v moči nebo ve spermatu, častá bolest nebo ztuhlost v zádech, bocích nebo horní části stehen.

Karcinom prostaty má velmi podobné příznaky jako nezhoubné a celkem běžné onemocnění benigní hyperplázie prostaty.

Postihuje

muži

Projevuje se

Prostatu

Léčba rakoviny prostaty

Karcinom prostaty lze léčit hormonálně, aby se nádor zmenšil. Používá se také chemoterapie a ozařování. Někdy bývá jediným řešením chirurgické vyjmutí prostaty – prostatektomie. V současné době se provádí otevřená prostatektomie řezem přes břicho, další možností je operace cestou přes hráz. Někdy je možné řešit operaci laparoskopicky.

U starších pacientů nebo při pomalu rostoucích nádorech se používá metoda sledování, kdy je sledována hladina PSA (prostatického specifického antigenu) a pokud se nezvyšuje, není pacient nijak radikálně léčen.

Léky 

Při léčbě rakoviny prostaty se používají cytostatika a také hormonální léčba, která spočívá ve snižování hladiny androgenů.

Bylinky

Doporučuje se užívání čerstvého zázvoru (asi 100 mg denně) pro jeho silné antioxidační a dezinfekční účinky. Je vhodné pít čaj z vrbatky malokvěté.

Homeopatika

Homeopatika rakovinu nevyléčí, mohou však pomoci zmírnit její příznaky a pomoci při klasické léčbě. Vždy se však poraďte s lékařem.

Belladonna atropa - Vhodný lék při akutní prostatitidě, hlavně na zmírnění bolestí. Tepavé, pulzující bolesti.
Conitum malulatum - Homeopatikum vhodné na ztvrdnutí prostaty při onemocněních prostaty. Zvětšená a tvrdá prostata jako kámen. Rychlé zvětšování prostaty se sníženou sexuální aktivitou. Pocit tíhy v prostatě. Jeden z hlavních léků při homeopatické léčbě rakoviny prostaty podle metody dr. Ramakrishnana. Bolest prostaty. Benigní hyperplazie prostaty.
Copaiva officinalis - Otok prostaty, prostatitida nebo tvrdost s malým otokem. Pálivá bolest a zadržení moče při každém nachlazení. Zvětšená prostata. Rakovina prostaty.
Crotalus horridus - Rakovina prostaty s hematurií.
Iodium - Indikace na zduřelá a ztvrdnutá varlata. Hydrokele. Ztráta sexuálních sil s atrofií varlat. Inkontinence. Zhoršení vnějším teplem. Rakovina prostaty.
Lycopodium clavatum - Zvětšení prostaty spojené se sexuální dysfunkcí. Lidé, kteří potřebují tento lék, mohou mít problémy s erekcí z důvodu obavy a může to být také ztrátou paměti. Těmto lidem často chybí sebevědomí (i když někteří to mohou kompenzovat tím, že jednají egoisticky). Lidé, kteří potřebují tento lék, mají často zažívací problémy s flatusem a nadýmáním, charakteristický je pro ně pokles energie v pozdním odpoledni a večer. Předčasná emise a erektilní dysfunkce. Rakovina prostaty. Benigní hyperplazie prostaty.
Psorinum - Výtok prostatické tekutiny během močení. Averze ke koitu. Ochablost několika orgánů. Rakovina prostaty.
Sulphur sublimatum - Podává se při chronických formách prostatitidy v potenci D 30. Zánět prostaty s výrazným pálením v močové trubici a v prostatě. Rakovina prostaty. Únik prostatické tekutiny při močení a stolici. Benigní hyperplazie prostaty.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníDlouhodobě
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření  

Lékař vyšetří prostatu přes konečník a následně pak odešle na odběr krve. Ten zjistí výši tzv. prostatického specifického antigenu (PSA). Jeho hodnota napoví, zda má muž vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty. Samotná hodnota PSA nemusí nutně souviset s rakovinou, narůstá v průběhu života.

Příčinou zvýšení PSA může být například benigní hyperplazie prostaty, tj. s věkem související zvětšení objemu prostaty, zánět prostaty, absolvování cystoskopie nebo jiného vyšetření přes močovou trubici, stav po masáži prostaty a další.
Při zvýšeném PSA se nádor potvrdí nebo vyvrátí pomocí biopsie prostaty (odběru vzorku tkáně tenkou jehlou).

Trvalé následky

Následkem rakoviny prostaty můžou být inkontinence, poruchy erekce nebo i smrt.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Pravidelné vyšetření zachytí nemoc včas a lze ji dobře léčit. Konzumace pestré stravy, obsahující velké množství zeleniny, ovoce, hořčice, kurkumy, rybího tuku, celozrnných produktů, omezující živočišné tuky a potravinové doplňky (vitamín E a selen). Je dobré omezit sacharidy a geneticky modifikované plodiny.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud trpíte bolestivým a častým močením, při problémech vymočit se, při bolestivé ejakulaci. Lékaře také navštivte, pokud máte v moči či ve spermatu krev.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.