Sexuálně přenosné infekce | Moje zdraví

Pohlavní choroby

23. září 2021 • 14:00

Pohlavní choroby se přenáší tělními tekutinami. Nejčastěji nechráněným pohlavním stykem. Rizikovou skupinou bývají narkomani, kteří používají stejné infekční jehly. U těhotných žen přechází choroba z matky na plod. Pohlavní choroby jsou nebezpečné, způsobují neplodnost a v některých případech končí smrtí. 

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V září vám přinášíme články o pohlavních chorobách.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Nebezpečné jsou ale i z toho důvodu, že jsou často bezpříznakové, člověk tedy o tom nemusí ani vědět a přenášet chorobu dál.  V posledních letech počet nakažených pohlavními chorobami stále stoupá. Lidé podceňují ochranu při pohlavním styku.

Mezi pohlavní choroby patří syfilis, kapavka, AIDS, genitální opar, trichomoniáza, chlamydie, HPV viry, virová kondylomata, genitální bradavice, veš muňka (filcky), granuloma inguinale, venerický lymfogranulom – podrobnější informace o jednotlivých chorobách najdete v samostatných článcích.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

genitáliedalší příznaky záleží na typu choroby

K nákaze pohlavními chorobami dochází nejčastěji přes tělní tekutiny. Ve většině případů je to při nechráněném pohlavním styku, ale nakazit se člověk může i například při krevní transfúzi, případně pokud přijde do kontaktu s krví nemocného člověka.

Příznaky pohlavních nemocí

Problém pohlavních chorob je v tom, že člověk mnohdy žádné příznaky na sobě nepociťuje. Ovšem mezi nejčastější varovné signály, které by vás měly dokopat k tomu navštívit lékaře, je výtok z pochvy nebo močové trubice, kožní změny v okolí genitálů a konečníku nebo v ústech a na rtech, zčervenání těchto míst, svědění mezi nohama. U každé nemoci jsou ale příznaky trochu odlišné. Vždy by vás ale měly varovat jakékoliv změny na vašich genitáliích, obzvláště v případě, kdy jste měli nechráněný pohlavní styk, případně jste se dopustili jiného rizikového chování, kterým může být třeba sdílení injekčních stříkaček s dalším člověkem.

V případě některých nemocí, jako jsou syfilis nebo AIDS, se kromě klasických příznaků může vyskytnout i stav zaměnitelný třeba za chřipku. Člověk se cítí slabý, bez energie, má vysokou horečku.

Léčba

Stejně jako u příznaků i v případě léčby se vše odvíjí od toho, o jakou chorobu jde. Každopádně na prvním místě je vždy sexuální zdrženlivost, aby nedošlo k nákaze dalších lidí. To minimálně do doby, než lékař nepotvrdí, případně vyvrátí, zda jde skutečně o některou ze sexuálně přenosných chorob.  Pokud se podezření potvrdí, potom je nutné zahájit léčbu nejen u pacienta samotného, ale i u všech sexuálních partnerů, se kterými měl nechráněný styk.

Bylinky

Rozhodně nezkoušejte pohlavní choroby jakkoliv léčit sami. Tyto nemoci patří do rukou venerologa, který rozhodne o dalším postupu. Navíc v případě, kdy se prokáže, že jste nakaženi, je nutné myslet na to, že některé choroby podléhají ohlašovacím povinnostem. Jsou to syfilis, kapavka, měkký vřed, venerický lymfogranulom a AIDS.

Prevence

V podstatě jedinou prevencí proti pohlavním chorobám je vyhnout se rizikovému chování. Pokud máte stálého partnera a jste si jistí, že některou z chorob netrpí, nemusíte bariérovou ochranu používat. Proto je dobré, pokud máte nového partnera, zajít si na testy, abyste věděli na začátku vztahu, že jste oba čistí. Jestli je vaše chování více promiskuitní, rozhodně používejte kondom.

V některých případech ale ani kondom nepomůže. A to v případě HPV virů. Zde je nejlepší prevencí očkování a nestřídání sexuálních partnerů. Nikdy nesdílejte s dalším člověkem injekční stříkačky a snažte se vyhnout kontaktu s cizí krví. Důležitou prevencí je i dostatečná intimní hygiena.

Délka léčby

záleží na typu choroby
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Komplikace

Komplikací spojených s pohlavními chorobami je nespočet. Některé mají totiž doživotní následky, jako jsou třeba syfilis nebo AIDS. Způsobí poruchy plodnosti, případně ovlivňují průběh těhotenství a také se mohou přenést na plod. AIDS je smrtelná nemoc, syfilis, pokud je neléčený, tak také. Navíc jakmile jste tyto pohlavní choroby jednou měli, stejně jako třeba genitální bradavice, už ve vás viry navždy zůstávají a vy jste přenašeči.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte vždy, pokud máte podezření, že by mohlo o pohlavní chorobu jít, případně pokud jste se dopustili rizikového chování, které by mohlo k nakažení vést.

S některým z pohlavně přenosných onemocnění se přitom ročně setká více než 2200 lidí v Česku. Řadíme mezi ně nejen chlamydie, kapavku, syfilis, HPV (lidský papilomavirus), ale i nákazu virem HIV (Human Immunodeficiency Virus) a žloutenku typu B a C. MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono, je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní Dole dobrý, která se věnuje onemocněním reprodukčního systému a zejména pak prevenci pohlavně přenosných onemocnění. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte navštěvovat podle vašeho věku a pohlaví.

Celý článek o pohlavních chorobách si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.