Pátá nemoc: Poznejte příznaky a vyrážku v obličeji včas! | Moje zdraví

Pátá nemoc

Pátá nemoc (erythema infectiosum) je infekční onemocnění postihující nejvíce děti. Pátou nemoc způsobuje parvovirus B19. Přenáší se zejména kapénkově (tedy vzduchem) a přenos je ale možný i orofekálně či transplacentárně - z matky na plod. Onemocnět může i dospělý, který pátou nemoc jako malý neprodělal. Po prodělání onemocnění má pak pacient trvalou imunitu.

Patří mezi šest nejběžnějších dětských infekčních chorob, které se typicky projevují teplotou nebo horečkou a kožní vyrážkou. Dalšími jsou plané neštovice, spála, zarděnky, spalničky, šestá nemoc a sedmá nemoc.

Příznaky páté nemoci

Nemoc se v první fázi projevuje podobně jako nachlazení:

  • teplotou nebo horečkou (v některých případech se ale vyskytovat nemusí),
  • celkovou slabostí,
  • únavou,
  • bolestí svalů a kloubů.

Po několika dnech se objevuje typická vyrážka u nosu a na tvářích, která má tvar podobný motýlovi. Oblast kolem úst je nápadně bledá. Vyrážka se může zhoršovat působením slunce, tepla nebo i stresem. Vyrážka se postupně šíří na trup a na končetiny.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže, klouby

Pátá nemoc může proběhnout i bez vyrážky jako jen lehké virové onemocnění s únavou a bolestmi kloubů. U části dětí probíhá onemocnění podobně jako nachlazení nebo nemoc podobná chřipce, může způsobit přechodnou anemii (pokles počtu červených krvinek) nebo dokonce bolest kloubů. Ta se ale častěji vyskytuje u dospělých žen.

Jak vyřešit horečku u dětí se dozvíte zde.

Infekčnost páté nemoci

Dítě je nakažlivé zhruba týden před vypuknutím páté nemoci. V okamžiku, kdy jsou příznaky přítomné, už naopak nakažlivé není. K nákaze dochází obyčejně v dětských kolektivech během jara a zimy.

Inkubační doba páté nemoci

Jeden až tři týdny.

Léčba páté nemoci

Pátá nemoc odezní sama i bez náročné léčby. Základem je klid a dostatek tekutin. Vysoké horečky se srážejí léky s paracetamolem nebo ibuprofenem. V případě velkých bolestí kloubů můžete použít léky proti bolesti.

Pro pacienta je důležité zůstat v čistotě, nemocný se může sprchovat. Měl by mít nakrátko ostříhané a čisté nehty, aby si při škrabání nezanesl do vyrážky infekci.

Vyšetření

Lékař většinou onemocnění pozná pohledem, může udělat i vyšetření krve. 

Možné komplikace

Komplikacemi jsou ohroženi lidé se sníženou imunitou a lidé s chronickou chudokrevností. U pacientů s vážnějším průběhem nemoci spojeným s útlumem krvetvorby je nutno přechodně podávat transfúze.

V těhotenství

Pátá nemoc je nebezpečná pro těhotné ženy, kde hrozí vážné poškození až odumření plodu. Riziko, že dojde k poškození plodu je 5-10%, vyšší je, pokud infekce maminky nastala v druhém trimestru gravidity.

Kdy jít k lékaři?

Návštěva lékaře není nutná, pokud nemoc probíhá bez větších potíží. Každopádně lékaře o tom, že dítě prodělalo pátou nemoc, informujte. Pokud jste těhotná, zjistěte od rodičů, zda jste pátou nemoc prodělala, případně se vyhýbejte dětským kolektivům.

Jak dlouho nechat dítě doma?

Po odeznění příznaků už dítě není infekční, je ale potřeba počkat, až se z nemoci zotaví. A to hlavně tehdy, kdy během páté nemoci prodělalo vysoké horečky. Zpátky do školky nebo školy může dítě po několika dnech bez příznaků, náročnější fyzickou aktivitu je ale vhodné odložit o dalších několik dnů.

Prevence

Proti páté nemoci není očkování a prevence v pravém slova smyslu neexistuje. Vyplatí se dodržovat zdravý životní styl, což je zdravá strava s dostatkem ovoce a zeleniny, pohyb a dostatek spánku. 

JAK POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM? TYTO TIPY VÁM POMŮŽOU:

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.