Jak poznat opar? Jak se přenáší a za jak dlouho zmizí? | Moje zdraví

Opar

 Herpes neboli opar je nakažlivé onemocnění způsobené virem Herpes simplex virus (HSV), které se projevuje drobnými puchýřky. Infekce tímto typem viru je celosvětově velice rozšířená. Virus herpes simplex má dva typy: HSV 1, který se objevuje především na rtech a jiných oblastech obličeje a HSV 2, který je původcem genitálního oparu a jde o sexuálně přenosné onemocnění. Do skupiny herpetických virů patří také Varicella-zoster virus, který způsobuje pásový opar. Dále virus EBV zodpovědný za infekční mononukleózu a např. CMV – cytomegalovirus.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Virus HSV 1 se přenáší buď:

  • přímým kontaktem,
  • slinami nebo
  • vzduchem kapénkovou formou.

Nejnakažlivější bývá těsně předtím, než se puchýřek objeví, až do doby, než zaschne (vznikne krusta). V ojedinělých případech jsou viry přítomny i v zaschlém strupu.

Při první nákaze virem – tzv. primoinfekci může nakažený člověk pociťovat příznaky podobné chřipce nebo nachlazení, někdy mohou být doprovázeny bolestmi v krku nebo zduřením krčních uzlin. Nejčastějším projevem primoinfekce je tzv. herpetická gingivostomatida. Postihuje děti v batolecím věku (1–3 roky) a projevuje se výsevem puchýřků na dásni, zarudnutím v krku a případně zvýšenou teplotou, zvětšením mízních uzlin.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

rty, nos, brada, oko

Po odeznění primoinfekce virus zůstává v těle přítomen v latentní fázi, a to v nervových buňkách podél míchy (tzv. spinálních gangliích) a zadních kořenech míšních. V následujícím období může dojít k takzvané reaktivaci, virus začne putovat do kožních buněk a objeví se v podobě puchýřku na rtu. Infekce se může projevit hned ale i několik let po nakažení.

Důvodem k probuzení viru bývá nejčastěji oslabená obranyschopnost organismu. Spouštěcím mechanismem můžou být úraz, operace, závažnější onemocnění nebo horečka, porucha výživy, nadměrná únava, velmi často to bývá také stres. Opary se také často tvoří při menstruaci, v důsledku hormonálních změn, po leknutí nebo při nadměrném slunění (a to nejen na přímém slunci, ale i v soláriu).

Příznaky oparu

Opar o sobě dá vědět ještě před tím, než jej uvidíte. Začínající infekce projevuje svěděním a pálením postiženého místa. To poté zrudne a začnou se na něm objevovat drobné puchýřky, které se plní vodou. Voda se později zakalí, puchýřek praskne, začne vysychat a objeví se strup, který přibližně do týdne zmizí. Celý proces trvá 7 až 10 dní.

Opar se nejčastěji objevuje na rtu, ale může propuknout i v nose, bradě či v oku na rohovce. U starších pacientů se onemocnění často vyskytuje spolu s mononukleózou a během těhotenství.

Jak vypadá opar:

Inkubační doba oparu

Inkubační doba oparu se pohybuje v rozmezí 2 až 6 dnů.

Léčba oparu

Léčba nekomplikovaného oparu trvá nejdéle 14 dní. Neléčený opar znamená riziko jeho rozšíření a prodloužení doby hojení. Terapii podpoříte dobrou životosprávou a dostatkem spánku.

Léky na opar

Pro zmírnění bolesti a urychlení hojení oparu se užívají antivirové přípravky – acykloviry – a to podle závažnosti buď ve formě volně prodejných mastiček (Herpesin, Zovirax), nebo tablet a případně infuzí. Pomáhají také různé náplasti a filmogely z lékárny. S léčbou je třeba začít včas. Především antivirové mastičky jsou nejúčinnější, pokud je aplikujeme ještě před tím, než se objeví puchýřky.

Opar by se měl zhojit do deseti dnů, pokud nezmizí do dvou týdnů, je třeba navštívit lékaře.

Homeopatika

Při prvních příznacích sáhněte po léku Oscillococcinum a užijte jednu tubičku a potom každou hodinu 5 granulí léku Apis mellifica 15 CH.

Rhus toxicodendron 15 CH Pokud se nezachytí časná fáze a na rtu se utvoří již drobné puchýřky. Dávkování: 5 granulí každou hodinu. Omezí se výrazně velikost oparu a urychlí se hojení.

Cantharis 15 CH Tento lék se používá při velikých ložiscích oparu. Dávkování: 5 granulí každou hodinu. Omezí se výrazně velikost oparu a urychlí se hojení.

Natrum muriaticum 15 CH Pokud se objevuje opar při slunění, z úleku, při únavě, při horečce nebo u moře. Dávkování: 10 granulí 1x týdně.

Domácí léčba a babské rady na opar

Ledový obklad může zmírnit počáteční svědění. Dobře funguje také zmražený použitý sáček černého čaje, který má antiseptické účinky.

Lékořice dokáže zabíjet viry způsobující vznik oparu. Mast vyrobíte snadno, když lékořicový prášek smícháte s trochou vazelíny.

Mléko pomůže ulevit od bolesti. Zkuste na opar přiložit bavlněný odličovací tampónek namočený do mléka.

Tea tree olej smíchaný s olivovým v poměru 1:1 zmírní bolest při svědění a pomůže opar vysušit ve chvíli, kdy se již objevit puchýřek.

Také kypřicí prášek do pečiva smíchaný s vodou dokáže pomoci při vysoušení oparu.

Propolisová tinktura může pomoci při prvních příznacích. Před prvním použitím zkuste na hřbetu kůže na ruce, jestli nejste náhodou alergičtí.

Česnek. Na postižené místo můžete na chvíli přiložit plátky ze stroužků česneku. Česnek je osvědčeným bojovníkem proti virům.

Rychlejší vysušení již rozvinutého oparu je možné podpořit výluhem z heřmánku, tymiánu nebo šalvěje.

Pokud trpíte opary, je vhodné zaměřit se na skladbu jídelníčku. Vyplatí se vynechat ořechy, čokoládu, těstoviny, želatinu, bílé pečivo a snižte spotřebu cukru. Do svého jídelníčku naopak zařaďte pivovarské kvasnice, hnědou rýži, česnek, cibuli, čerstvé ovoce a zeleninu.

Jak vypadá opar?

Možné komplikace oparu

Komplikace mohou nastat ve chvíli, kdy se do oparu dostanou bakterie a opar začne mokvat. Nebezpečné mohou být opary v blízkosti oka, protože můžou vést k vzniku zánětu se zjizvením rohovky a spojivky a následné slepotě.

Komplikovaný průběh se výrazněji týká osob potýkajících se se sníženou imunitou, například onkologických pacientů, jedinců, kteří jsou po transplantaci nebo u nemocných s HIV/AIDS. Výjimečně může nastat komplikace ve formě meningoencefalitidy neboli zánětu mozkových blan.

Důležité je před nákazou chránit kojence, u kterého se rozjetý opar může projevit výsevem puchýřků v puse a znemožnit mu tak příjem potravin a tekutin. V této situaci je nutné zvážit hospitalizaci dítěte k podávání výživy do žíly.

Inkubační doba

2 - 6 dnů

Očkování

ne

Délka léčby

14 dní

Prevence oparu

Jelikož se opar přenáší dotykem, je třeba se vyvarovat kontaktu s člověkem s oparem. Člověk se může nakazit přímo, ale i nepřímo, například používáním stejných ručníků, pitím ze stejné skleničky, používáním shodné kosmetiky s nakaženým a podobně.

Jako prevence proti vzniku oparů se doporučuje užívat vitamín B12. Dbejte také na dostatečný přísun vitamínu C a zinku. V případě, že trpíte na opary, je zapotřebí dopřát tělu dostatek odpočinku pro regeneraci

Autor: Karolína Tomášková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.