Menstruační bolesti | Moje zdraví

Menstruační bolesti

Menstruační bolesti nastávají v průběhu menstruačního cyklu a jejich intenzita je u každé ženy individuální. Bolesti se projevují křečemi v podbřišku, které mohou zasahovat až do beder a objevují se obvykle jeden až dva dny před menstruací. U některých žen jsou doprovázeny i nevolností, bolestí hlavy a zvracením.

Bolest břicha při menstruaci bývá přirozeným jevem spojeným s vysokou hladinou prostaglandinů - látek podobných hormonům, které způsobují sílu stahů v děloze. Ta může být umocněna také stlačením krevních cév a nedostatečným prokrvením dělohy. Bolesti postihují převážně mladé dívky a bezdětné ženy bez ohledu na pravidelnost menstruačního cyklu.

Příznaky

Menstruace trvá obvykle od 3 do 7 dní. Bolesti břicha se mohou objevit před začátkem menstruace, v první den menstruace nebo mohou doprovázet všechny dny krvácení. Tyto křeče mohou mít různou intenzitu a rozestup. Některé křeče jsou pouze trochu nepříjemné a nepřekáží v běžném denním fungování, jiné mohou dělat problémy a velmi znepříjemňovat život.

Postihuje

ženy

Projevuje se

břicho, podbřišek

Bolesti také mohou signalizovat například gynekologický zánět, infekci močového měchýře a močových cest. Velmi silné bolesti mohou být příznakem endometriózy, myomu nebo jiného vážného onemocnění.

Léčba

Na běžné menstruační bolesti pomáhají léky proti bolesti nebo teplé obklady. Lékař může předepsat také antikoncepční pilulky. Běžně by bolesti by měly během prvních dvou dní cyklu ustoupit.

Léky

V lékárně je k dostání velký výběr volně prodejných analgetik, které vaše menstruační bolesti mohou zmírnit. Mezi nejčastěji užívané prášky na snížení bolesti patří Ibalgin, Nalgesin nebo Panadol. Pokud jsou bolesti silné a analgetika nezabírají, je třeba navštívit lékaře.

Bylinky

Mezi přírodní prostředky proti bolestivé menstruaci patří například bylinné kapky Gynex.

Nejen na bolesti, ale i na silné krvácení, je vhodný čaj z řebříčku. 2 lžičky sušeného řebříčku spaříme šálkem vařící vody a necháme luhovat. Čaj pijte během dne. Z řebříčku si můžete vyrobit nejen čaj, ale dokonce i koupel proti bolestem. Budete potřebovat 60 g sušeného řebříčku a přelijete ho litrem vařící vody. Nechte vyluhovat a sceďte, tekutinu přidejte do vody ve vaně a koupejte se asi 15 minut při 38 °C. Mezi vhodné čaje proti menstruačním bolestem patří také čaj meduňkový a heřmánkový.

Ženským orgánům prospívá také čaj z kontryhele. Zalijte dvě lžičky asi 2 dcl horké vody a nechte 10 minut luhovat.

Menstruační bolesti tlumí také čaj z maliníku. Přepravíte jej tak, že 25 g listů uvedete s půl litrem vody k varu, necháte vyluhovat, scedíte a vše vypijete pár dnů před menstruací.

Homeopatika

Na menstruační bolesti, nejčastěji na levé straně, které náhle začnou i skončí, se využívá  Colocynthis. Žena navíc bývá podrážděná a teplo její bolesti mírní. Nux vomica je pro ženu, která je citlivá na pachy a hluk, objevují se u ní křeče a tiky. Cuprum metallicum je vhodný na křeče, které se objevují v děloze a v celém břiše, zhoršují se při pohybu a dotyku, bolest je prudká a přerušovaná.

Colocynthis 9 ch – 5 granulí dle potřeby – menstruace s bolestmi, nejčastěji na levé straně, které náhle začnou i skončí. Žena bývá podrážděná a teplo její bolesti mírní.

Nux vomica 15 ch – 5 granulí 1krát denně – žena je citlivá na pachy a hluk, objevují se křeče a tiky.

Cuprum metallicum 9 ch – 5 granulí 3krát denně – křeče se objevují v děloze a v celém břiše, zhoršují se při pohybu a dotyku, bolest je prudká a přerušovaná.

Domácí léčba a babské rady

Bolest vám pomůže potlačit vhodná strava, bohatá zejména na vápník, hořčík a železo. Nezapomínejte také na vitamíny B a C a vyřaďte cukry, tuky a bílé pečivo.

Na menstruační bolesti funguje teplo, využít můžete různé zahřívací polštářky nebo horké koupele, ideálně s příměsí vonných olejů. Bolest můžete také zmírnit díky pravidelnému sportování a cviky na posílení pánevního dna.

Inkubační doba

-

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Zdravotní cviky

Položte se na záda, jednu nohu natáhněte, druhou ohněte a přitáhněte ji k bradě. Koleno obejměte rukama a vytrvejte několik minut. Sedněte si na podlahu, nohy dejte co nejdál od sebe a chyťte si špičky nebo kotníky. Zhluboka se nadechněte a neměňte polohu, při výdechu se předkloňte k podlaze a vydýchejte se.

Vyšetření

Vyšetření provádí gynekolog. Zhodnotí stav pohlavních orgánů, případně udělá stěry z pochvy, ultrazvuk nebo krevní testy.

Možné komplikace

K bolestivé menstruaci se můžou přidat zvracení, motání a bolesti hlavy. Někdy se bolest vyskytuje i v bederní a křížové oblasti zad. Tyto potíže způsobuje uvolnění vazů v důsledku působení hormonů. Bolesti mohou také poukazovat na nějaké vážnější onemocnění, jako je endometrióza, kterou mohou doprovázet ještě další příznaky jako zácpa, průjem, problémy při močení nebo při pohlavním styku.

Bolest v podbřišku se může objevit i mimo období menstruace a tedy ji nedoprovází krvácení. Nejčastěji jde o období ovulace nebo o rané stádium těhotenství.

V těhotenství

S bolestí v podbřišku, která se podobá menstruačním bolestem, se na začátku těhotenství může setkat až 50 % těhotných. Způsobuje ji zvětšující se děloha a její prokrvování. Stejný druh bolestí se často objevuje také před porodem a signalizují jeho začátek. Pokud bolest na začátku těhotenství provází slabé krvácení, může jít o následek uhnízdění oplodněného vajíčka do dělohy. V případě silného krvácení je třeba rychle navštívit lékaře.

Prevence

Jako prevence proti bolestem může pomoci změna jídelníčku. Bolest vám pomůže potlačit vhodná strava, bohatá zejména na vápník, hořčík a železo. Nezapomínejte také na vitamíny B a C a vyřaďte cukry, tuky a bílé pečivo. Zaměřte se také na dostatek pohybu.

Kdy jít k lékaři

Pokud bolesti doprovází silné a nepravidelné krvácení nebo trvají několik dní. Lékaře navštivte, i pokud se krvácení objevuje i mezi menstruacemi.

VIDEO: Menstruace a PMS. Jak si co nejvíce ulevit od bolesti?

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.