Legionella: Jaké má příznaky a jak souvisí s teplotou vody? | Moje zdraví

Legionella

Legionella neboli legionářská nemoc je onemocnění podobné těžkému zápalu plic a je způsobené bakterií s názvem Legionella pneumophila. 

Bakterie legionella

Legionelle se dobře daří ve vlhku nebo v teplé vodě. Přežívá proto ve vodovodním potrubí nebo klimatizacích například v hotelech nebo nemocnicích. Náchylnější k onemocnění jsou starší lidé nebo lidé se sníženou imunitou. Úmrtnost na tuto nemoc je v závislosti na věku a kondici pacienta 40 – 80 %.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Dýchací soustavaNapadá všechny buňky v těle

Legionella se dostává do dýchacích cest přes nosohltan například při pití kontaminované vody. Inkubační doba je 2 až 10 dní.

Příznaky legionelly

Legionella má podobné příznaky jako zápal plic, to je zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a na hrudi. Při těžším průběhu se může vyskytnout i zvracení, průjem, vykašlávání krve a bolesti svalů. Při komplikacích může dojít až k úplnému selhání ledvin a jater.

Jak se legionella léčí?

Legionella je způsobena bakterií, proto na ni zabírají antibiotika. Pacienta je potřeba monitorovat, zvláště pak funkci jater a ledvin, léčit ostatní příznaky, proto se doporučuje pacienta léčit přímo hospitalizovaného v nemocnici

Léky

Legionářská nemoc je způsobena bakterií, proto na ní zabírají antibiotika. Dále se podávají léky léčící ostatní příznaky jako bolest a teplotu.

Vyšetření

V první fázi lékař provede sedimentaci, případně CRP (odběr krve z prstu), aby zjistil, zda jsou v krvi protilátky proti zánětu. Odlišit zápal plic od legionelly je téměř nemožné. Určit legionellu s jistotou může až lékař na základě konkrétního vyšetření krve nebo moči, kdy přímo hledá protilátky proti legionelle. 

Video se připravuje ...
Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?VIDEO 

Inkubační doba

2 - 10 dní

Délka léčby

Týdny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Komplikací je selhání jater a ledvin.

Jak se legionelle bránit?

Prevencí je dodržování hygieny, pití jen převařené nebo zdravotně nezávadné vody. Samozřejmě posilovat imunitu zdravým životním stylem, sportem a omezením kouření

Teplotu v domácím bojleru bychom měli preventivně nastavit na teplotu vyšší než je 50 °C.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, jestliže máte suchý kašel, špatně se vám dýchá, máte teplotu, bolí vás hlava a na hrudi. Také pokud se přidá zvracení, průjem, zimnice a vykašlávání krve a bolest svalů.

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.