Co na křečové žíly: Varixy léčí operace, punčochy i mast | Moje zdraví

Křečové žíly

Křečové žíly jsou chronickým onemocněním dolních končetin. Jsou způsobeny poruchou cesty žilní krve zpět k srdci. Během této cesty žíly musejí bojovat s gravitací – zdravé žíly jsou vybaveny tak, aby zabraňovaly zpětnému toku krve, nezdravé to nedokážou. 

Křečové žíly se nejčastěji objevují na dolních končetinách.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Příznaky křečových žil

V první fázi prosvítají kůží v podobě rozšířených namodralých žil. Pokud není včas zahájena léčba, problém postupuje a žíly začínají být stále nápadnější, vystupují na povrch a začínají vytvářet uzly. V Evropě je výskyt křečových žil poměrně značný. Častěji jimi trpí ženy. Čísla uvádějí, že 50 až 60 procent žen z dospělé populace trpí varixy. V případě mužů jde o 20 až 30 procent dospělé populace. Častější vznik u žen je dáván do souvislosti s těhotenstvím a s hormonálními změnami doprovázejícími nejen graviditu, ale i klimakterium. Oba tyto životní úseky žen jsou považovány za rizikový faktor. Progesteron, což je ženský pohlavní hormon, způsobuje právě rozšíření žil.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nejčastěji dolní končetiny

Jak bolí křečové žíly

Křečové žíly vznikají postupně a v začátku svého vzniku nejsou ani příliš nápadné. Pacienti mohou mít zpočátku pocit těžkých nohou. V této fázi mohou být žíly mírně znatelné a prosvítají kůží. Tíha nohou se však postupně mění v bolest a křeče, které jsou tím, co dalo onemocnění název. Křeče se objevují často v noci. V této fázi už žíly bývají nápadné.

Neléčený stav se samozřejmě stále zhoršuje a může vést až ke vzniku bércových vředů. Přestože v počátku je onemocnění spíše problémem estetickým, s jeho rozvojem se mění v problém zdravotní, který může být velmi závažný. 

Odborníci rozeznávají dva druhy křečových žil. První typ vzniká primárně, z důvodu oslabené žilní stěny. Druhý vzniká sekundárně, v důsledku jiného onemocnění. Tak je tomu například u hluboké žilní trombózy, která je příčinou následného rozšíření žil. 

U prvního typu křečových žil existuje řada možností terapie, u sekundárních křečových žil jsou možnosti medicíny omezené.

Jak vypadají křečové žíly?

Léčba křečových žil

Léčba by měla začít už při prvních příznacích, aby se předešlo rozvoji nemoci do závažného stadia. Důležité je včasné vyšetření lékařem a dodržování určitých pravidel a doporučení. V rané fázi onemocnění je vhodné nošení elastických punčoch. V této fázi je vhodná i aplikace gelů a mastí proti otoku a bolesti. Nutné je samozřejmě také dodržování režimových opatření typu procvičování nohou, polohování dolních končetin do zvýšené polohy a podobně.

Terapie je samozřejmě možná i v případě rozsáhlých varixů. Nejstarší možnou metodou odstranění křečových žil je chirurgické vyjmutí. Moderní medicína však nabízí i léčbu pro pacienta méně zatěžující. V současné době se využívá nitrožilní laser, který žílu zničí zevnitř, pomocí termokoagulace, kdy se laserový paprsek naváže na hemoglobin či molekuly vody v závislosti na vlnové délce laseru, díky čemuž dojde k tepelné destrukci žíly. Jeho použití je spolehlivé a bezpečné a umožňuje rychlou rekonvalescenci. 

Křečové žíly menšího rozsahu, zhruba do průměru 4 milimetrů, je možné odstranit sklerotizací, tedy tak, že se do žíly vpraví látka, která ji zevnitř naruší, čímž dojde k jejímu zničení a zániku. Zničenou žílu během několika týdnů vstřebá organismus. Po operaci křečových žil je nutné po dobu 2–6 týdnů nosit elastické punčochy.

Léky na křečové žíly

Součástí léčby je i podávání léků, takzvaných venofarmak, jejichž smyslem je zpevnění žilních stěn.

Bylinky na křečové žíly

Pomoc s křečovými žilami najdete i mezi bylinkami. Vhodné jsou čaje na posílení žil. Například směs 40 g kořene anděliky lékařské, 30 g krušinové kůry, 20 g komonice lékařské, 10 g kořene hořce žlutého: 1 lžíci směsi převařte ve 200 ml vody, 15 minut vyluhujte, sceďte a pijte 3x denně po dobu 1 měsíce.

Další vhodnou směsí je 1 čajová lžička řebříčku obecného, slézu přehlíženého a listu pampelišky (smetanky lékařské). Přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut přikryté vyluhujte, sceďte a pijte 2-3 šálky před jídlem.

Svařit můžete i 1 lžíci mochny husí a 1 čajovou lžičku anýzu vonného ve 200 ml mléka 10 minut, 5 minut vyluhujte, sceďte a pijte horké. 

Z bylinek si můžete udělat i léčebnou koupel. Do 4 l vroucí vody dejte velkou hrst čerstvé dubové kůry, hrst přesličky rolní, 100 g cibule, 2 lžíce pelyňku pravého. Vařte 10 minut, slijte do kbelíku, dolijte vodou, přidejte 2 lžíce soli. Nohy koupejte 20 minut. Potom je opláchněte studenou vodou. Nohy neutírejte, lehněte si, nohy podložte do výšky a ještě pár minut odpočívejte.

Homeopatika

Mezi vhodná homeopatika při boji s křečovými žilami patří Arnica Montana 9CH. Při varixech vznikajících v těhotenství užívejte homeopatikum Bellis Perennis 9CH. Pokud trpíte na křečové žíly v průběhu menopauzy, vhodná je Sepia officinalis 15CH.

Domácí léčba a babské rady na křečové žíly

Kvalitu žilního systému podpoří rutin, který je obsažen v pohance. Neváhejte proto zařadit pohankové pokrmy do vašeho jídelníčku.Vděčným pomocníkem je také citron, v jehož kůře je obsažen rostlinný antioxidant bioflavonoid, který snižuje bolestivost žilních stěn. Připravte si nápoj z bio citronové kůry. Tu rozmixujte, přidejte 200 ml vody a popíjejte.

Vhodná je také konzumace lněného, dýňového a pupalkového oleje, který obsahuje omega 3 a omega 9 nenasycené mastné kyseliny.

Účinné jsou také obklady ze syrových nastrouhaných brambor, které mají stahující účinky. Pro obklady můžete použít i čerstvé zelí. Obklad nechte působit 4 hodiny.

Dodržujte pitný režim (min. 1,5 litru denně). Vyvarujte se přímého působení tepla. Sprchujte si nohy studenou vodou. Dávejte přednost volnějším oděvům. V noci si podložte dolní končetiny polštářem. Jezte dostatek vlákniny, předcházejte zácpě. Dopřejte si dostatek pohybu (pěší chůze apod.).

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na rozsahu onemocnění
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Křečové žíly v těhotenství

Křečové žíly jsou pro mnoho mladých žen nepěknou vzpomínkou na těhotenství. Prvním důvodem častého vzniku varixů v době gravidity je zvýšený nárok na krevní oběh, který souvisí s růstem plodu v děloze. Druhý pak souvisí s hormonálními změnami doprovázejícími těhotenství. V době těhotenství dochází ke zvýšení hladiny hormonu progesteronu. Úlohou tohoto hormonu je připravit organismus ženy na porod, respektive připravit porodní cesty na průchod plodu. Toho je dosaženo částečným rozvolněním měkkých tkání. Toto rozvolnění bohužel zasahuje i žilní stěny, které v době gravidity ztrácejí svou pružnost a pevnost. Tím je položen základní kámen vzniku křečových žil.

Zdravotní cviky na křečové žíly

Vhodné jsou pravidelná chůze nebo šlapání vody. Dobré jsou také cviky, kdy jsou dolní končetiny zdvižené (svíčka, stoj na hlavě), to umožňuje lepší proudění lymfy a odtok krve.

Prevence křečových žil

Křečové žíly úzce souvisí s naším ne právě ideálním životním stylem. Tedy nedostatkem pohybu, dlouhým vysedáváním u počítačů (ale i příliš dlouhým stáním), nedostatečným pitným režimem, nadváhou apod. Rizikovým vlivem je též věk, dědičnost, pohlaví nebo těhotenství.

Svůj žilní systém můžete chránit i výživou. Je třeba nezapomínat na stravu s vysokým obsahem vlákniny, žilním stěnám prospívají pohanka, ovoce, zelenina, luštěniny, rýže, červená řepa… a naopak omezení tučného masa, konzervovaných potravin a polotovarů, smažených jídel, sladkostí, v poslední době se upozorňuje i na nadbytek soli v pokrmech. Sůl je skrytá například v pečivu a sýrech, což si často neuvědomujeme. Skutečně nezbytný a mnohdy opomíjený je pohyb! Snažte se pohybovat nohama při všech možných příležitostech. Podnikejte pěší procházky, které prospívají krevnímu oběhu a podporují žilní návrat.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.