Kandidóza: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Kandidóza

Kandidóza je onemocnění způsobené přemnožením kvasinky. Kvasinky se v lidském těle běžně vyskytují v mikroflóře střev, v ústech a krku a v nose, dále na sliznicích pohlavních orgánů a ojediněle i na kůži. U zdravého člověka jsou v rovnováze s ostatními mikroorganismy. Pokud je tato rovnováha narušena nebo se tělo na kvasinky stane citlivější, mohou se přemnožit a způsobit infekci. Určitými druhy kvasinek se lze nakazit přenosem z člověka na člověka. Kvasinek žije v lidském těle řada druhů, nejčastěji způsobuje onemocnění Candida albicans.

Příčiny vzniku kandidózy:

  • oslabená imunita (vzniklá například v důsledku onemocnění typu AIDS, při chemoterapii, po transplantaci orgánů, při užívání kortikosteroidů a podobně)
  • antibiotika (léčba antibiotiky dokáže zbavit tělo nejen bakterií, které způsobují onemocnění, ale i těch prospěšných. Důsledkem léčby antibiotiky může být tedy přemnožení kvasinek)

Na vzniku infekce se mohou spolupodílet i:

  • hormonální antikoncepce
  • nevhodná strava (především ta, která je bohatá na jednoduché cukry)
  • stres
  • nákaza pohlavní cestou

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže, nehty, vlasy, ústa, trávicí systém, pohlavní ústrojí, plíce

Kvasinková infekce může napadat různé části těla. Může být takzvaná povrchová, která napadá kůži a sliznice, nebo systémová, kdy se jedná o zánět některého z vnitřních orgánů.  

Kandidóza úst: Může se projevovat různě, od červené sliznice přes bolavé koutky úst až po bílý povlak na jazyku (nazývaný také soor nebo moučnivka). Může jí doprovázet sucho v ústech nebo bolest v krku. Může se dostat i do hltanu.
 
Kandidóza kůže, nehtů a vlasů: Nemoc se může projevovat svěděním a pálením kůže. Způsobuje bělavé, šupinaté ekzémy, malé puchýřky, zarudnutí a také některé formy akné. Objevuje se často v podpaží, v tříslech, na obličeji, za ušima a podobně. U nehtů narušuje zdravou strukturu, ty jsou pak bílé nebo nažloutlé, lámou se a třepí. Onemocnění se projevuje také padáním vlasů a suchou a svědivou pokožkou hlavy.
 
Kandidóza pohlavního orgánu a močových cest: U žen se projevuje nejčastěji tvarohovým výtokem, který je doprovázen zarudnutím a pálením (viz. kvasinkový zánět pochvy nebo gynekologické záněty). Mohou se také objevovat poruchy menstruace a záněty močového měchýře. U mužů se kandidóza projevuje červenými skvrnami s bílým povlakem na žaludu, svěděním a pálením. 
 
Kvasinky mohou zkomplikovat hojení opruzenin. Opruzenina neboli intertrigo vzniká v důsledku zapaření kůže například u obézních lidí v záhybech, u kojenců nebo nepohyblivých lidí v důsledku nošení plen. Následné přemnožení kvasinek je označováno jako plenková kandidová dermatitida.
 
Přemnožené kvasinky se mohou objevovat i v trávicím systému, pak se již jedná o systémovou kandidózu. Nerovnováha se pak může projevit zápachem z úst, tvorbou aftů, potížemi při polykání, říháním, nadýmáním, průjmem anebo zácpou. Mohou se projevit váhové výkyvy, nechutenství nebo naopak zvýšená chuť na sladké.
 
U osob se sníženou imunitou se kvasinky mohou dostávat do dalších orgánů a způsobit záněty plic, mozku nebo srdečních chlopní. Může se projevit i zduřením lymfatických uzlin, poruchami zraku, bolestí kloubů nebo psychickými problémy. U velmi oslabených jedinců může vzniknout i celková zánětlivá reakce zvaná kandidová sepse, která nemocného ohrožuje na životě.

Léčba kandidózy

Aby léčba byla úspěšná, musí být komplexní. Antimykotika zbraňují růstu a rozmnožování kvasinek. Přípravky mohou být buď lokální (masti, spreje, vaginální čípky, roztoky a podobně), nebo ve formě polykacích tablet.

Zároveň je potřeba upravit stravu tak, aby nevytvářela prostředí vhodné pro množení kvasinek.
Vhodné je podpořit imunitu a posílit střevní mikroflóru probiotiky.

Léky

Kvasinky se léčí antimykotiky. Některá jsou volně prodejná v lékárnách.

Bylinky

V boji proti kvasinkám v trávicím ústrojí může pomoci popíjení odvaru z měsíčku lékařského nebo čaje Lapacho. Na posílení imunity jsou vhodné echinacea, lopuch a lichořeřišnice.

Homeopatika

Na kvasinkové záněty může pomoci Kalium bichromicum 9 CH v dávkování 3–4 krát denně 5 granulí.

Domácí léčba a babské rady

Mezi vhodné doplňky stravy patří chlorella a mladý ječmen, které jsou zásadité a pomáhají s překyselením žaludku. Cibule, česnek a extrakt z grepových semínek mají protiplísňové účinky. Vhodná je také šťáva z aloe vera. Doporučená je také konzumace kokosového oleje a oleje z jalovcových bobulí.

Dieta vhodná při kvasinkovém onemocnění

Dieta vhodná při kvasinkovém onemocnění spočívá především ve vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy. K dalším nevhodným potravinám patří bílé pečivo a produkty s kvasnicemi.
Základem stravy by mělo být čerstvé ovoce a zelenina. Ovoce vybírejte to méně sladké (nevhodné jsou například banány, broskve, kompoty, džemy, slazené džusy). Vhodná jsou naopak jablka a hrušky (kyselé), grepy a citrony. Ze zeleniny se kromě cibule a česneku doporučuje zelenina listová.
Pacient by měl omezit pití kávy, černého čaje, měl by se vyhnout alkoholu, velkému množství soli, uzeninám a konzervám. Bílé pečivo i těstoviny je vhodné nahradit celozrnnou variantou, místo bílé rýže raději konzumovat hnědou.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření 

Nejpřesnějším způsobem, jak diagnostikovat kandidózu, je návštěva lékaře, který dokáže zjistit přemnožení kvasinky z typických projevů, dále ze stěrů či vyšetření sekretů, moči nebo stolice, případně krve. Existuje také test – Candida spit test – ten je ale méně přesný.

Možné komplikace kandidózy

U lidí se sníženou imunitou se mohou kvasinky roznést do dalších orgánů, například plic, jater, na srdeční chlopně. V těle může vzniknout i celková zánětlivá reakce zvaná kandidová sepse, která nemocného ohrožuje na životě.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence kandidózy

Jako prevence slouží vyvážená strava s nízkým obsahem cukrů a s vysokým obsahem probiotik. Jejich příjem zvyšte v případě, že se léčíte antibiotiky.

Dodržujte hygienické návyky, ke kterým patří i předcházení zapaření kůže (pečlivé vysušení například míst mezi prsty u nohou, častá výměna plen, nošení prodyšného spodního prádla). Rovnováhu mikroflóry může u žen v pochvě narušit například koupání v chlorované vodě nebo používání parfémovaných mycích přípravků.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.