Co je to ischias: Pomůže léčba babskými radami i cviky! | Moje zdraví

Ischias

Ischias neboli zánět sedacího nervu (lidově také houser nebo ústřel), je bolestivé a nepříjemné onemocnění, které vzniká podrážděním nebo kompresí nejdelšího nervu v lidském těle - nervus ischiadius. Jak ischias poznat a léčit?

Příznaky ischiasu

Nejčastější příčinou bolestivého ischiasu je vyhřezlá ploténka, nebo tak zvaná dislokovaná ploténka - ploténka přesunutá mimo obvyklou polohu. Ploténka, která utlačuje sedací nerv, po čase působí jeho dráždění případně zánět. Zánět sedacího nervu se pak projevuje pichlavou bolestí, mravenčením až necitlivostí a to od spodní části zad přes hýždě, dolní končetiny až po prsty na nohou.

  • pichlavá bolest zad, hýždě či nohy
  • mravenčení a necitlivost nohy
  • zhoršení bolesti při prudkém pohybu, kašli nebo dlouhém sezení

Bolest časem sílí a stává se nesnesitelnou. Zhoršuje se například při prudkých pohybech, dlouhodobém sezení nebo kašli. Pacienti si také často stěžují na celkovou svalovou slabost. Nejcharakterističtějším příznakem je tedy palčivá bolest v kříži a dolních končetinách, která se často objevuje v noci.

TIP NA VIDEO: Na co všechno má vliv dlouhodobé sezení? Podívejte se na video.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

ZádaPloténka

Léčba ischiasu

Ischias není vždy nezbytně nutné léčit, stav se často sám přirozeně zlepší během 6 týdnů klidového režimu. Pokud je však bolest silná, velmi omezující, trvalá a neustupuje, je k dispozici několik možností léčby. K léčbě lze využít jak léků, fyzioterapie tak v případě závažného stavu chirurgického zákroku

Léky - Pokud bolest neustupuje a znemožňuje vaše každodenní fungování, můžete si vzít léky proti bolesti. Užívejte je ale opatrně a vždy jen se souhlasem lékaře. Vhodný je Paracetamol nebo nesteroidní protizánětlivé léky jako např. Ibuprofen. Pomohou i léky proti snížení napětí ve svalech, například Gujacuran.

Pokud jsou bolesti nesnesitelné, lékař vám může předepsat některý z opioidů jako je Kodein nebo Morfium. Dále je možné předepsat tricyklická antidepresiva (TCA), např. Amitriptylin případně antikonvulziva jako je Gabapentin. Tyto léky byly původně vyvinuty k léčbě depresí a epilepsie, bylo ale zjištěno, že mohou pomoci ulevit od bolesti způsobené útlakem nebo poškozením nervů.

Jestliže vám léky předepsané praktickým lékařem nepomáhají, požádejte o doporučení k neurologovi, který provede podrobnější vyšetření a předepíše novou léčbu.

Od akutní bolesti může pomoci tak zvaný obstřik kdy se do postižené oblastí injekcí aplikují kortikosteroidy nebo anestetika. Obstřik pomůže uvolnit tlak na sedací nerv a uleví tak alespoň dočasně od bolesti.

Jak vyléčit ischias doma?

Úlevu od bolesti vám mohou přinést studené a teplé obklady. Jako studený obklad poslouží mražená zelenina zabalená v utěrce, případně si jej můžete koupit v lékárně. Tam seženete i teplé obklady případně hřejivé náplasti. Zkuste obklady střídat, nejprve studený a poté teplý. 

Vyšetření - S návštěvou praktického lékaře neotálejte. Pokud bolesti neustupují a s časem sílí, a pokud vás bolest limituje ve vaší každodenní činnosti, je nejvyšší čas zajít na kontrolu. Lékař stanoví diagnózu ischiasu na základě vašich příznaků a doporučí vhodnou léčbu. Jestliže to je nezbytné, doporučí vás k neurologovi, který provede další vyšetření. 

Komplikace - Vzácnou komplikací zánětu sedacího nervu je onemocnění zvané syndrom cauda equina, které způsobuje necitlivost v oblasti genitálií a hýždí a může mít za následek ztrátu kontroly nad močením a vyprazdňováním stolice. Pokud se u vás tyto příznaky objeví, neprodleně volejte záchrannou službu.

Zdravotní cviky 

Vhodným cvičením je možné sedací nerv mobilizovat a zlepšit celkovou ohebnost a pohyblivost dolní části zad. Cvičte pravidelně 1x denně, pokud to bolest dovolí. Cvičení je vhodné doplnit chůzí, cyklistikou nebo plaváním. Cvičení by mělo být bezbolestné, pokud se objeví bolest, s daným cvikem přestaňte. 

Protahování kolene k hrudníku vede ke zlepšení pohyblivost dolní části páteře: Lehněte si na záda a pod hlavu si dejte malý plochý polštář či knihu. Pokrčte kolena a chodidla položte na zem. Kolena mějte lehce od sebe, na úroveň kyčlí. Lehce zastrčte bradu a horní část těla udržujte uvolněnou. Přitáhněte jedno koleno nahoru směrem k hrudníku a oběma rukama jej obejměte. Pomalu zvyšujte toto natažení, dokud je to pohodlné. Hluboce dýchejte a setrvejte v poloze po dobu 20-30 sekund. Poté nohy vystřídejte. Opakujte 3x, nohy vystřídejte.

Protažení zad protáhne a zmobilizuje nerozvinutou páteř: Lehněte si na břicho a zvedněte se na lokty. Ramena držte vzadu a mějte natažený krk. Měli byste cítit jemné napětí v břišních svalech, jak se vyklenete nahoru. Dýchejte a vydržte v této pozici 5-10 sekund. Poté si opět lehněte na břicho. Zopakujte 8-10x.

Posilování hlubokých hýžďových svalů: Lehněte si na záda a pod hlavu si dejte malý plochý polštář či knihu. Ohněte levou nohu a pravou nohu nechte odpočívat na levém stehnu. Uchopte levé stehno (pod pravým kotníkem) a táhněte jej směrem k hrudníku. Ucítíte napínání pravé hýždě. Vydržte v této poloze 20-30 sekund, během toho zhluboka dýchejte. Zopakujte 2-3x.

Prevence 

Základem prevence je dostatek zdravého pohybu. Zaměřte se na správné držení těla a také pečlivý výběr matrace na spaní. Protože právě při spánku dochází k postupnému uvolňování a regeneraci svalstva. Pokud máte sedavé zaměstnání, nepodceňujte ani výběr pracovní židle, myslete na to, že na ní budete trávit minimálně 8 hodin denně. 

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.