Genitální bradavice: Jak je poznat a za jak dlouho zmizí? | Moje zdraví

Genitální bradavice

Genitální bradavice (condylomata acuminata) jsou způsobeny infekcí lidskými papillomaviry (HPV). Jedná se o malé bradavičky, které se vyskytují v oblasti genitálií a v blízkosti řitního otvoru. Genitální bradavice nejsou samy o sobě smrtelné onemocnění, ale vyvolávající virus – HPV – může působit i změny na sliznici děložního čípku, které vedou k nádorovému onemocnění zvanému karcinom děložního čípku.

Jak se genitální bradavice přenáší?

Lidské papillomaviry jsou velice rozšířené. Infekce HPV patří mezi nejčastější sexuálně přenosné nemoci. Přenášejí se kontaktem kůží nebo sliznic. Nejčastěji se přenášejí pohlavním stykem, rizikové ale může být i používání stejného ručníku nebo ložního prádla. K přenosu může dojít i během porodu, kdy se novorozenec může nakazit od matky.

Příznaky genitálních bradavic

U žen se bradavice mohou vyskytovat nejen na zevním genitálu, ale i v pochvě a na čípku, v ústí močové trubice, v konečníku a jeho okolí. U mužů se vyskytují na žaludu, předkožce i na šourku, mohou se nacházet i v ústí močové trubice i v konečníku a jeho okolí.

Bradavice vypadají jako vyvýšený pupínek, zpravidla se ale vyskytují ve větším množství. Mohou srůstat až v květákovité útvary. Nebolí, ale mohou způsobovat svědění.

Někdy může nákaza probíhat i bez zvláštních příznaků. Člověk se tak může stát přenašečem, aniž by o svém onemocnění věděl.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

genitálie

Inkubační doba

Průměrná doba od nákazy do prvních příznaků onemocnění bývá kolem dvou měsíců, může to být ale i déle.

Léčba genitálních bradavic

Léčba genitálních bradavic spočívá v jejich odstranění, nikoliv v léčbě virové infekce. Genitální bradavice se odstraňují různými způsoby, žádný ale není zárukou toho, že se neobjeví znovu. Jednou z možností je kryoterapie – odstranění za pomoci tekutého dusíku.

Lékař může bradavice odstraňovat chirurgicky laserem nebo elektrokauterem (v lokální anestezii), případně mohou být vyříznuty chirurgicky (v celkové anestezii).

Používají se lokální přípravky s různými účinnými látkami. Jednou z nich je imiquimod, což je látka, která podporuje místní imunitu v boji s genitálními bradavicemi. Dalšími možnostmi jsou masti s výtažky ze zeleného čaje (synekatechiny) nebo s podofylotoxinem. Vhodné je také posilovat imunitu.

Léky

Imiquomid, synekatechiny, podofylotoxin.

Bylinky

Zevní bradavice se mohou potírat přípravky s aloe vera. Můžete také vyzkoušet bylinnou sedací koupel z řebříčku.

Imunitu mohou posílit přípravky s betaglukany, které se dají koupit v lékárně. Bohaté na tyto látky jsou například houby (shitake, hlíva ústřičná) nebo obiloviny (ječmen nebo ovesné vločky).

Homeopatika

Výborným pomocníkem v léčbě genitálních bradavic je přípravek Thuya occidentalis. S přesným ředěním a dávkováním vám pomůže lékař – homeopat.

Domácí léčba a babské rady

Můžete vyzkoušet sedací koupel s hypermanganem. Konzultujte s lékařem, jak silný by měl roztok být.

Vyšetření

Genitální bradavice se diagnostikují pohledem, případně biopsií.

Očkování

Na českém trhu jsou k dispozici dvě vakcíny proti některým typům papillomavirů, Cervarix a Silgard. Jsou prevencí vzniku kondylomat i zhoubných nádorů. Vakcíny se liší ve svých účincích, je na lékaři, aby doporučil, která z nich bude vhodná právě pro daného pacienta. Vakcíny existují však jen proti několika nejčastějším typům HPV, což nevylučuje nákazu jinými typy. Proto i po očkování má žena docházet na preventivní prohlídky ke gynekologovi.

Délka léčby

cca 2 měsícemůže být i déle
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

V těhotenství

Plod v děloze viry neohrožují. Během těhotenství může dojít k rychlejšímu růstu špičatých kondylomů. Jejich odstranění se někdy doporučuje před porodem, aby se snížilo riziko přenosu viru na dítě v průběhu porodu. Nákaza u novorozence se projevuje výsevem drobných bradaviček v dýchacích cestách.

Komplikace

Genitální bradavice se mohou často vracet, i když byly zcela odstraněny. Dochází k tomu až ve 20 % případů.

Prevence

Nejúčinnější dosud známou prevencí HPV je očkování, které chrání před nejzákeřnějšími typy nádorových virů působících nádory s nejhorší prognózou. I tak se ale člověk může nakazit infekcí jinými typy HPV.

U sexuálně přenosných nemocí je prevencí také zodpovědné sexuální chování (vyhnout se pohlavním stykům s rizikovými partnery).

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.