Dermatomykózy: Jaké mají příznaky a jak je léčit? | Moje zdraví

Dermatomykózy

Dermatomykózy jsou infekční onemocnění kůže (případně sliznice, nehtů a vlasů), která patří k nejčastějším kožním chorobám. Mykóza je onemocnění vyvolané kvasinkami, plísněmi nebo houbami.

Na pokožce se objevují zarudlá místa, která mohou svědit. Také se mohou objevit šupinatá ložiska a mokvání. Dermatomykózy se mohou objevit kdekoliv po celém těle včetně nehtů a vlasů. Záleží však na typu plísně.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Dermatomykózy můžeme dělit do několika skupin. První skupinou jsou dermatofytózy, ty nazýváme tiney. 

Tinea capitis je typická pro děti, objevuje se ve vlasaté části hlavy a přenašečem mohou být koťata.

U dospělých se tato plíseň objevuje jako tinea corporis a projevuje se na obličeji, trupu a končetinách až k zápěstí. Tato plíseň je ve středu vybledlá a má vyvýšený lem.

Mapovitá ložiska v tříslech s výrazným lemem a svěděním jsou projevem tinea inguinalis neboli dermatofytózy.

U tinea manus je často postižena jen jedna ruka, na hřbetu ruky má plíseň vyvýšený lem a uprostřed je vybledlá. Na dlani se častěji spíše podobá atopickému ekzému, je těžké je od sebe rozpoznat. 

Pokud máte plíseň na nohou, která se olupuje, poté zarudne nebo zbělá, mokvá a svědí, máte jednu z nejčastějších dermatofytóz s názvem tinea pedis.

Tinea interdigitalis vzniká v posledním meziprstí a rozšiřuje se mezi další oblasti mezi prsty. Nejprve zrudne, pak zbělá a následně velmi svědí. Při tomto druhu dermatofytózy je častý sklon k recidivám, tedy znovuvzplanutí zánětu.

K posledním patří tinea unguium neboli onychomykóza, která se projevuje na nehtech.

Další skupinou jsou kandidózy, které se objevují hlavně v kožních záhybech, na nehtech a na sliznicích trávicího a genitálního traktu. Často je mívají děti, lidé s cukrovkou a trpící obezitou

Poslední skupinou jsou keratomykózy. Z těch je známá pityriasis versicolor, která se projevuje olupováním kůže při podrbání a světle hnědými makuly na nepigmentované kůži a naopak bílými makuly na pigmentované kůži.

Léčba

Léčba plísní bývá zdlouhavou záležitostí, často se problémy vrací. Pro léčbu se používají nejčastěji lokální léčiva – krémy, roztoky a pasty. Při závažnějších infekcích se podávají léky v tabletách. Během léčby by se měl postižený vyvarovat kontaktu s dalšími lidmi a dodržovat hygienické zásady, aby se infekce nepřenesla na ostatní.

Jak mít krásné vlasy a nehty pomocí správné stravy se dozvíte zde.

Léky

Antimykotika jsou léky, které zamezují růstu patogenních hub, při onemocnění kůže se používají 2 až 3 týdny, u onemocnění nehtů až 5 měsíců. Na mokvavá místa použijeme sprej nebo roztok, na místa, která jsou suchá nebo zarudlá, využijeme krémy.

Vhodná je změna oděvu a obuvi za více prodyšné. V případě onemocnění nohou a nehtů jsou nutné časté desinfekce obuvi, oplachy postižených míst a větrání nohou. 

Bylinky

Jednou z příčin tvorby plísní může být nadměrné pocení při zvýšené sportovní aktivitě. Proti nadměrnému pocení si můžete připravit čaj.  Smíchejte jeden díl natě kontryhele, přesličky a dva díly natě šalvěje. Tuto směs zalijte horkou vodou a nechte vyluhovat. Čaj pijte 10 dní.

Pokud se vám na těle objeví plíseň, mohou se o ni postarat některé bylinky. Připravte si 8 lžic květu měsíčku, který povařte v 1 litru vody. Potom přidáme teplou vodu, 1 dl jablečného octa a 15 minut v tomto odvaru koupeme postižená místa. Vždy ale záleží na konkrétním typu mykózy.

Homeopatika

Na opakující se problémy s plísněmi může pomoci homeopatie. Nepřiměřené pocení nohou a svědivá červená ložiska zachrání homeopatikum Sulfur. Na suchou kůži, která se loupe v kožních záhybech nebo tříslech, použijeme Arsenicum iodatum.  Sepia officinalis je lék vhodný na plísní postižená záda, trup nebo celé tělo. Postižená místa jsou pokrytá červenohnědými kruhy se světlým středem. Při tomto druhu plísně je také vhodné dodržovat zásady stravy, nepít zrnkovou kávu, nejíst ořechy ani tropické ovoce a posilovat střevní mikroflóru. 

Sulfur 15 ch – 10 granulí 1krát týdně – nepřiměřené pocení nohou a svědivá červená ložiska

Arsenicum iodatum 15 ch – 1krát denně – suchá kůže, která se loupe v kožních záhybech nebo tříslech

Sepia officinalis 15 ch – 5 granulí 1krát denně – plísní jsou postižená záda, trup nebo celé tělo. Postižená místa jsou pokrytá červenohnědými kruhy se světlým středem. Při tomto druhu plísně je také vhodné dodržovat zásady stravy, nepít zrnkovou kávu, nejíst ořechy ani tropické ovoce a posilovat střevní mikroflóru

Inkubační doba

různá

Očkování

ne

Délka léčby

10 dnů, u nehtů až několik měsíců

Domácí léčba a babské rady

Omývání postižených míst teplou vodou spolu s extraktem ze šalvějových listů působí antibakteriálně a napomáhá tak rychlejší léčbě.

Vyšetření

Doktor odebere šupiny kůže z postižených míst a udělá jejich mikroskopické a kultivační vyšetření.

Trvalé následky

Pokud jste někdy měli co do činění s plísňovým onemocněním kůže, se stoupajícím věkem se může náchylnost na plísňová onemocnění zvyšovat. Nepříjemnou komplikací je pak rozsev infekce na další místa po těle.

Prevence

Základem prevence je dostatečná hygiena. Plíseň se také může objevit po zapaření, třeba po sportovních aktivitách, proto by se nemělo nosit neprodyšné a příliš těsné prádlo. Rizikové je také sdílení ručníků nebo oblečení s jinými lidmi. V místech, kde se pohybuje více lidí (např. šatny, veřejný bazén), by mělo probíhat pravidelné čištění prostor. Nejohroženější skupinou jsou diabetici a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Kdy jít k lékaři

Plísňové onemocnění se dá snadno zaměnit za ekzém a opačně. V těchto případech je vhodné, aby lékař provedl potřebná vyšetření. Až na základě znalosti, o kterou houbu se jedná, je možné nastolení léčby.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.