Chronická bolest | Moje zdraví

Chronická bolest

Bolest je nepříjemně vnímaný vjem související s poškozením měkkých tkání. Bolest je možné dělit podle několika hledisek, jedním z nich je, jak dlouho se bolest vyskytuje – tedy na dva typy: chronickou a akutní.

Akutní bolest postihne člověka většinou v souvislosti s úrazem nebo nemocí a s vyléčením odezní. Trvá dny až týdny. Chronická a vracející se bolest trvá spíše měsíce a roky. Běžná léčba, která je účinná u léčby akutní bolesti, zde zabírá jen omezeně. Chronická bolest je samostatné onemocnění, které člověku výrazně zhoršuje celkovou kvalitu života.

Příznaky chronické bolesti

Chronická bolest trvá dlouhou dobu a většinou se postupně zhoršuje. Tato bolest se nedá přesně lokalizovat. Nemá pro člověka už biologickou funkci varování, že v těle není něco v pořádku (jako je tomu u akutní bolesti například u úrazu nebo nemoci).

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nejčastěji záda, klouby, hlavadále bolest po úrazech nebo operacích


V některých případech se dají zjistit příčiny (chronická bolest může například přetrvávat po pásovém oparu, i když příznaky onemocnění dávno odezní), v některých případech se její původ nedá určit.

Bolest by se dala popsat jako hluboká, s různou intenzitou, se stálým trváním nebo velmi častým opakováním. Bolest může doprovázet únava, nevýkonnost, nedostatek spánku nebo nechutenství. Bolest nepříjemně ovlivňuje celý pacientův život, komplikuje mu osobní i pracovní život, u pacientů se mohou objevit i těžké psychické stavy.

Mezi nejčastější chronické bolesti patří bolesti zad, bolesti přetrvávající po operacích nebo úrazech, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bolesti v souvislosti s poškozením nervů (například po pásovém oparu nebo borelióze) nebo bolesti u revmatických chorob.

Léčba

U léčby je nejdůležitější snížit bolest nebo ji úplně odstranit. Komplexní léčba bolesti je zajišťována algeziologem (odborníkem na chronickou bolest), neurologem, rehabilitačním lékařem a psychologem. Pacient jde nejprve na algeziologické vyšetření.

Léčba bolesti probíhá buď za pomoci léků, nebo nefarmakologickou cestou. Mezi nefarmakologickými postupy se uplatňují například rehabilitace, akupunktura, léčba teplem, chladem nebo terapie elektrickým proudem. Farmakologická léčba spočívá v podávání analgetik, a to podle stupňů bolesti, které algeziologické vyšetření zjišťuje.

Léky

K utišení bolesti se využívají analgetika.

Bylinky

Na dlouhodobé bolesti můžete využít vrbovou kůru nebo zázvor.

Homeopatika

Na chronickou bolest kloubů, zad a svalů se využívá Rhus toxicodendron. Vyčerpání a stres vyvolávající bolesti hlavy a páteře spojené s neklidem se léčí lékem na předpis Zincum metallicum.

Rhus toxicodendron 15ch – 5 granulí každé ráno – Chronická bolest kloubů, zad nebo svalů.

Zincum metallicum 15ch – 5 granulí každý večer – Vyčerpání a stres vyvolávající bolesti hlavy a páteře, vše doprovází neklid.

Vyšetření

Lékaře bude zajímat, jak dlouho bolest trvá, její popis, v jakých chvílích ustupuje, jaké vám zabírají léky, co ji zhoršuje, zda vás budí ze spaní, a dále se bude ptát na případná další onemocnění, operace nebo úrazy. Na základě těchto informací sestaví léčebný plán.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

individuální

Možné komplikace

Člověk, který dlouhodobě trpí chronickou bolestí a neléčí ji, začne mít poruchy spánku, deprese, může být i agresivní a jeho osobnost se změní. Vše může vést až k sociální izolaci a celkově zhoršené kvalitě života. V nejhorším případě může člověk pomýšlet na sebevraždu.

Prevence

Svou roli při vzniku chronické bolesti hrají také nedostatek pohybu, nadváha a nevhodné stravovací návyky. 

Prevence spočívá především ve zdravém životním stylu, do kterého patří pestrá, vyvážená strava,  dostatek fyzické aktivity i odpočinku.

Kdy jít k lékaři

Pokud vás bolest trápí déle jak tři měsíce, neotálejte a jděte k lékaři, který zajistí vhodnou léčbu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.