Černý kašel: Jaké má příznaky, jak zní a jak se léčí? | Moje zdraví

Černý kašel

Černý kašel je vysoce nakažlivá choroba, která se přenáší kapénkovou infekcí (vzduchem, kašlem, smrkáním) a vyskytuje se především u dětí, mohou ho ale dostat i dospělí.

Onemocnění je vyvoláno toxiny, které produkuje původce nemoci Bordetella pertussis. Toxiny napadají a porušují řasinkový epitel na povrchu dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek a další toxin proniká do krve. Toto bakteriální onemocnění probíhá nejhůře u nejmladších a je považováno za jednu z nejnebezpečnějších kojeneckých chorob. Může trvat až tři měsíce.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Plíce

Příznaky černého kašle

Onemocnění se projevuje zpočátku silným suchým kašlem. Zhruba po dvou týdnech se objeví záchvaty kašle, dusivé záchvaty, zvracení hustého hlenu, křeč průdušek, krátká zástava dechu, zmodrání kůže. Kašel je zakončen typickým zakokrháním (prudkým sípavým vdechem).

Jak zní černý kašel?

Typická je pauza před hlubokým obtížným nádechem, lapání po dechu a zvracení na konci ataku. Onemocnění je nebezpečné především pro malé děti do jednoho roku, u kterých může dojít k rozvoji zánětu plic nebo k zástavě dechu. U dospělých se projevuje atypicky, protože chybí záchvaty kašle. Inkubační doba je jeden až dva týdny.

 

 

Léčba černého kašle

Černý kašel se léčí antibiotiky. 

Bylinky

Léčbu můžete podpořit výtažky z lichořeřišnice, která funguje jako přírodní antibiotikum.

Domácí léčba, jak si pomoci

Vyhledejte lékaře, bez antibiotik nelze vyléčit.

Vyšetření

Lékař si vás poslechne stetoskopem a v případě podezření by vás měl poslat na odběr krve. Z něj lze poznat černý kašel.

Očkování proti černému kašli

Očkuje se v rámci hexavakcíny od 13. týdne věku. Pro neočkované existuje samostatná nebo kombinovaná vakcína s přeočkováním po 15 letech.

Možné následky čeného kašle

Komplikací je zápal plic, zánět středního ucha a zánět mozkových blan. Pokud se nenasadí antibiotika včas, jde nemoc jen velmi těžko léčit. Nebezpečná je hlavně pro malé děti, výjimečně může skončit i smrtí.

Inkubační doba

7 - 14 dní

Očkování

ano

Délka léčby

až 90 dníMůže trvat několik týdnů až měsíců

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při silných záchvatech kašle, u dětí ihned.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.