Celiakie: Jaké má příznaky a kdy si raději udělat test? | Moje zdraví

Celiakie

Celiakie je nevyléčitelné autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenovou intolerancí). Lepek je směs bílkovin, která je obsažena především v obilninách (pšenice, ječmen, žito, oves). Není to totéž jako alergie na lepek. Lepek v těle nemocného způsobí reakci imunitního systému, která vede k zánětu a vyhlazení (atrofii) klků sliznice tenkého střeva. V důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin (například železo, vápník, vitamíny), což má za následek například poruchy krvetvorby, onemocnění kloubů a kostí, jater, žaludku i mozku. 

Všichni nemocní nemusí ovšem mít klinické projevy nemoci, někteří nemocní s tzv. potenciální celiakií jsou bez klinických projevů, přijímají ve stravě lepek a onemocnění je možná potká. Jinou formou je tzv. tichá forma celiakie, obvykle nemocný ani netuší, že má problémy, ale na střevu je již patologický nález,  a v této fázi je možné celiakii diagnostikovat z krve pacienta. Po zavedení bezlepkové stravy dojde k vymizení i drobných obtíží. U prokázané celiakie i s klinickými příznaky, které vymizely po zavedení bezlepkové stravy, hovoříme o tzv. latentní celiakii,  A pokud právě onemocnění probíhá, střevo je poškozené a u nemocného jsou patrné i ostatní příznaky - je na místě užít pojem klinicky manifestní celiakie. 

Celkový počet nemocných je velice těžké určit – odhaduje se, že celiakie postihuje 0,5–1 procento celkové populace. Celiakie se může objevit v jakémkoli věku, tedy nejen u dětí v době, kdy se prvně setkávají se stravou obsahující lepek (krupicová kaše, piškoty). U dospělých se může projevit často při oslabení, po duševní či tělesné zátěži nebo například v těhotenství či po porodu. 

Choroba je zapříčiněna převážně geneticky.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Příznaky celiakie

Celiakie se nejčastěji projevuje souborem příznaků zvaných malabsorpční syndrom, který je zapříčiněn nedostatečným vstřebáváním živin a vitaminů v tenkém střevě. Tento syndrom pak vede k řetězovým onemocněním. Onemocnění se u každého projevuje specificky a s jinou intenzitou.

Mezi základní příznaky patří fyzická slabost, výrazná ztráta váhy, nadýmání a průjmy. Jelikož tenké střevo pacienta není schopno vstřebat vitamin B12, je častým projevem onemocnění také chudokrevnost, tzv. hypochromní anémie.

U dětí se onemocnění může projevit celkovým neprospíváním, zpomalením růstu i váhového přírůstku. 
Celiakie také způsobuje nedostatečné vstřebávání vitaminu D, který je potřebný pro metabolismus vápníku. Pacienti trpící celiakií tak často zároveň trpí i metabolickou osteopatií, která se projevuje zlomeninami a bolestmi kostí a kloubů. Onemocnění se může projevit i skrze neurologické příznaky jako například brnění, mravenčení v končetinách nebo odlišné vnímání tlaku a bolesti. K dalším příznakům může patřit i zvýšená kazivost zubů, deprese nebo únava.

U děvčat v pubertálním věku může dojít k opoždění nástupu první menstruace, opoždění puberty vůbec a vzácně je zmíněná choroba i příčinou infertility – tedy neplodnosti.  

Právě kvůli velkému množství zdánlivě nesouvisejících onemocnění se celiakie diagnostikuje velmi obtížně. Zvláště trpí-li pacient její asymptomatickou formou – formou onemocnění, kdy se nemusí projevit ani jeden z výše zmíněných příznaků, ale tenké střevo je i přesto poškozováno.

Léčba celiakie

Celiakie je nevyléčitelné onemocnění, nicméně jeho průběh je přímo závislý na dodržování takzvané bezlepkové diety. Pacienti musí ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny obsahující lepek, tedy pšeničnou, žitnou i ovesnou mouku. Škodlivé je i minimální množství, které je obsaženo například v uzeninách, konzervách nebo pivu. Tuto dietu je třeba dodržovat celoživotně.

Zároveň je nutné dodat tělu chybějící živiny, kterými jsou především vitaminy rozpustné v tucích a minerály (například hořčík a vápník). 

Celiakie – dieta 

Lidé trpící celiakií by měli ze svého jídelníčku vynechat všechny potraviny obsahující lepek, a to i jen v minimálním množství. Jde tedy především o obilniny, tedy pšenici, žito, ječmen a oves a potraviny, které je obsahují –  veškeré pečivo, těstoviny, většina uzenin, polotovary, sušenky, ale třeba i pivo.

Vítanými potravinami pro bezlepkovou dietu jsou například rýže, amarant, quinoa, kukuřice, brambory, luštěniny, maso, ovoce a zelenina.

Očkování

ne

Délka léčby

doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Celiakii je možné diagnostikovat pomocí krevních testů, z kterých je patrné, zda imunitní systém vytváří nežádoucí protilátky proti složkám vlastních tkání a v tomto případě také proti gliadinu (bílkovinnému komplexu – lepku). Onemocnění může odhalit také endoskopie a následný histologický rozbor odebraného vzorku, tzv. biopsie střeva.

Pomůže i to, že po vysazení lepku ze stravy pacienta dojede ke zlepšení klinických obtíží. Nicméně zavádění bezlepkové diety bez průkazu diagnózy je chybou! Pro orientační informaci můžete použít i domácí testy zakoupené v lékárně. Konečná diagnóza však může být potvrzena pouze lékařem na základě výše zmíněných vyšetření.

Komplikace

Kvůli snížené funkci imunitního systému a zvýšené střevní propustnosti je nejzávažnější komplikací zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění, a to především karcinom žaludku, jícnu, případně zhoubný lymfom střeva.

Zvláštní formou celiakie je Duhringova choroba, jinak také Duhringova herpetiformní dermatitida. Projevuje se výsevem puchýřkovitých ložisek na kůži. I tady spočívá určení diagnózy v rukou gastroenterologa.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.