Bulka v prsu: Jak vypadá a jak ji poznat včas? | Moje zdraví

Bulka v prsu

Počet žen nemocných rakovinou prsu v České republice stále stoupá. Není se tedy čemu divit, že když si žena nahmatá bulku v prsu, vyděsí ji to. Jenže vždycky nemusí jít pouze o nádor.

Bulka v prsu značí změnu struktury tkáně. K té dochází i při mastopatii, dysplazii, nádoru nebo zánětlivém onemocnění prsu. Jestliže jde o nádor, nemusí být hned zhoubný. Existuje totiž mnoho druhů nezhoubných. Jsou to  fibroadenom a papilom. I když jsou nezhoubné, je nutné je sledovat, časem se totiž mohou přetransformovat do karcinomu.

Nicméně bulka, anebo i shluk buněk, může být u některých žen naprosto normální a jde jen o shluk mléčných žláz. To se děje hlavně v případě mladých žen, kdy je mléčná žláza hutná.

Kromě samotného ňadra se může objevit i v podpažní jamce. Nicméně v žádném případě není radno to podceňovat a jakmile si žena při samovyšetření nahmatá něco neobvyklého, měla by navštívit lékaře. Ať už praktického nebo gynekologa, který jí pošle na další případné vyšetření.

Postihuje

ženy

Projevuje se

prsy

Příčina vzniku

Příčina vzniku se liší na základě toho, o jakou nemoc jde. Například cysty, které se objeví v důsledku zánětů, se vyskytují nejčastěji během kojení. Stačí, aby dítě ženu lehce kouslo do bradavky, kam se pak dostane infekce, a zánět je na světě. Dysplazie je zase způsobena růstovými poruchami a hormonální nerovnováhou. V těle ženy se nachází více estrogenů a méně gestagenů. Tyto cysty, které mohou mít různé tvary a velikosti, je ale důležité sledovat, protože mohou značit předrakovinotvorné stádium. Hormony jsou na vině i v případě mastopatie. Co je ale přesnou příčinou vzniku, proč dochází k hormonální nerovnováze, která je posléze strůjcem cyst, není jasné.

Příznaky

Nejčastějším a hlavně nejzjevnějším projevem je hmatatelná změna na prsu. Ta může být na dotyk bolestivá, ale stejně tak bezbolestná. To vždy záleží na tom, co je hlavním strůjcem bulky.

Léčba

Stejně tak jako u příznaků i v případě léčby záleží vždy na tom, co je původcem bulky v prsu. V každém případě pokud si bulku v prsu nahmatáte, určitě neváhejte a navštivte lékaře. Ať praktického nebo gynekologa. Ten sám rozhodne, jaký další postup a vyšetření budou nejlepší. U mladých žen provede vyšetření pomocí ultrazvuku, u žen starších, kolem čtyřiceti let, je pošle pravděpodobně na mamograf.

Podle nálezu pak lékař zhodnotí, jaký je nejlepší postup. V případě cyst lze někdy vyčkat, jestli nezmizí samy, jindy může přistoupit k chirurgickému odstranění. Potom je vzorek odeslán na vyšetření, aby byly vyloučeny případné komplikace.

Jak si pomoci sám

Jestliže si žena nahmatá bulku v prsu, není dobré příliš dlouho čekat, natožpak zahajovat domácí samoléčbu.

Možné komplikace

Jestliže jde skutečně jen o nezhoubnou bulku, tedy cystu, komplikace s ní spojené se týkají hlavně jejího vyjmutí. Hrozí infekce, případně zhoršené hojení rány. Pokud je ale bulka vážnějšího charakteru a jde o maligní nádor, komplikace mohou nastat při chemoterapii nebo jiné léčbě. Ovšem největší komplikací zůstává ignorace jakéhokoliv nálezu v prsu.

Prevence

Ačkoliv mnoho bulek, které se v prsu objeví, nemusí nositelku nijak děsit, je dobré mít se na pozoru. A protože některé bulky vznikají bez jakýchkoliv vnějších zjevných příčin, je důležité se dostatečně kontrolovat. Každá žena by tak měla jednou měsíčně provádět samovyšetření prsu. Nejlepší doba je po skončení menstruace, kdy bývá mléčná žláza nejklidnější, proto by neměla ani tvořit žádné shluky buněk způsobené hormony. Kromě samotných ňader je záhodno kontrolovat si také oblast podpaží a okolí klíční kosti.

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Kdy jít k lékaři

K lékaři by měla jít žena ve chvíli, kdy si nahmatá v prsu bulku, která by tam neměla být a ani s menstruačním cyklem nezmizí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.