Bolest břicha | Víme, jaké může mít příčiny a co pomáhá! | Moje zdraví

Bolest břicha

Bolest břicha může mít samozřejmě mnoho příčin. Může se jednat o zažívací potíže, plynatost, menstruační bolesti, ale i zánět slepého střeva, zánět slinivky nebo zánět močového měchýře.

V nejhorších případech může jít i o příznaky rakoviny jater, slinivky nebo žaludku. V případě úrazu nebo nějakého akutního problému může jít i o krvácení do břicha. Životu nebezpečný je také zánět pobřišnice, takzvaná perinotitida.

Příznaky bolesti břicha

Protože má bolest břicha mnoho příčin, může mít i mnoho příznaků. Pro zánět močového měchýře je charakteristická pálivá až svědivá bolest v podbřišku, u menstruačních bolestí jsou to spíše křeče. Bolesti v podbřišku také mohou signalizovat gynekologický zánět.

Zánět slepého střeva je charakteristický bodavou bolestí na dolní prvé straně břicha. Krvácení do břicha poznáte tak, že břicho je na pohmat tvrdé.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Břicho

Příčiny bolesti břicha

Nejběžnějším důvodem jsou však zažívací potíže buď po požití špatného jídla, nebo virového původu. Ty poznáte podle toho, že jsou doprovázeny zvracením a průjmem.

Dalším hodně častým důvodem bolesti břicha je nadýmání. Provází ho pocit tvrdého břicha a až křečovité bolesti v případě, že plyny nemohou odejít přirozenou cestou ven. Bolest břicha způsobuje i dlouhodobá zácpa.

Pokud vás bolí v pravém nadbřišku, mohou to být žlučníkové kameny, zánět žlučníku, dvanácterníkový vřed či játra. Bolesti bývají také velmi intenzivní, někdy záchvatovité, vždy podle intenzity onemocnění. Je nutná diagnostika a léčba u lékaře, i když jsou bolesti jen občasné.

Dlouhodobá bolest břicha spojená s průjmem může signalizovat Crohnovu chorobu nebo celiakii.

Léčba bolesti břicha

Léčba samozřejmě závisí na příčině nemoci. A tu by měl určit lékař. Sami lečte jen běžné onemocnění jako slabší střevní viróza.

Léky

Na průjem pomáhá černé uhlí nebo například Smecta. Proti nadýmání například Espumisan.

Bylinky

Na bolesti břicha je účinný čaj z fenyklu a anýzu, také odvar z kmínu, zejména při nadýmání. Proti bolestem žaludku a žlučníku existují speciální čajové směsi, které koupíte v lékárně.

Homeopatika

Homeopatické léky na bolesti břicha jsou vhodné, jen pokud je bolest vyvolána stresem nebo špatným trávením. Při vážnějším onemocnění vždy navštivte lékaře.  Pomáhá například China D6 při bolesti břicha po zvracení a průjmu, pocení, závrati, po operaci nebo porodu. Dále pomůže Lycopodium D12 při bolestech ze špatného trávení a při poruchách funkce jater.

Při bolestech břicha z přetěžování a silných emocionálních zážitků, po nemoci a při nechutenství pomůže Acidum phosphoricum D12.

Belladonna pomůže při křečích v trávicím ústrojí a horečnaté infekci.

Domácí léčba a babské rady

Na bolest břicha mohou pomoci teplé nebo studené obklady, ale je nutné znát příčinu bolesti. Při zánětu slepého střeva jako první pomoc před cestou do nemocnice pomůže studený obklad, na nadýmání a při menstruačních bolestech je dobrý obklad naopak teplý.

Vyšetření

Lékař břicho vyšetří nejprve pohmatem a pak může použít jiné zobrazovací metody. Například ultrazvuk nebo CT. Při zánětech žaludku se používá gastroskopie (při znecitlivění trávicího ústrojí se pusou spustí sonda do žaludku) a při nemocech střev kolonoskopie (zavedení tenké hadičky s kamerou do konečníku).

 

Inkubační doba

Individuální

Délka léčby

IndividuálníZáleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

V těhotenství

Mírné bolesti a tvrdnutí břicha nejsou v těhotenství nic výjimečného. Měli byste je ale vždy konzultovat s lékařem. Silné a nárazovité křeče v břiše – kontrakce – ohlašují blížící se porod.

Možné komplikace

Bolest břicha může být naprosto banální obtíž, která za pár hodin odezní a je způsobená například nadýmáním. Může se ale jednat i o nejvážnější nemoci, rakovinu žaludku, jater, tlustého střeva, slinivky a dalších vnitřních orgánů. Proto bolest břicha nikdy nepodceňujte.

Zdravotní cviky

Pokud vás bolí břicho, měli byste zůstat hlavně v klidu a snažit se určit příčinu. Pouze při bolesti břicha způsobené plynatostí pomůže pohyb a cvičení, zejména dřepy.

Prevence

Prevencí je zdravý životní styl, zejména pravidelná strava bohatá na vlákninu. Některým bolestem břicha se ale vyvarovat nelze.

Kdy jít k lékaři

Lékaře byste měli navštívit vždy, když neznáte příčinu bolesti, i když bolest třeba na chvíli odezní a pak se zase vrací. Bolest břicha nikdy nepodceňujte!

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.