Co na afty v puse? Pomohou babské rady i lékař | Moje zdraví

Afty

Afta je malý, bílý až žlutavý, často rudě ohraničený vřídek. Objevuje se kdekoliv uvnitř dutiny ústní.
Afty neboli stomatitis aphtosa trápí více než pětinu naší populace. Trpí na ně spíše mladí lidé do třiceti let a většinou více ženy než muži.

Nejedná se sice o závažné onemocnění, ale bolestivý, bílý, červeně ohraničený vřídek uvnitř dutiny ústní znepříjemňuje žvýkání, polykání i mluvení.

Více o aftech se dočtete zde.

Příčina vzniku

Přesná příčina tohoto onemocnění není známá, nejčastěji však postihuje jedince s porušenou imunitou, která přímo ovlivňuje kvalitu ústní mikroflóry. Dalším faktorem ovlivňujícím vznik aft jsou hormonální výkyvy, z tohoto důvodu onemocnění postihuje ženy před menstruací.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Ústa

Afty vznikají také při vysokém množství usazených škodlivin, právě proto jimi často trpí kuřáci, lidé s rovnátky nebo ústními protézami. Afty se ale mohou objevit i při nedostatku vitaminu B, kyseliny listové nebo železa a také u těch, kteří dlouhodobě čelí stresovým situacím.

Výskyt většího počtu aft – tzv. stomatitis aphtosa – se připisuje primoinfekci herpetickým virem. U dětí se kromě nálezu v dutině ústní může objevit i zvýšená teplota či horečka spolu se zvýšenou tvorbou slin. Náchylnější jedinci mohou trpět aftami i několikrát ročně.

Další informace o aftech najdete zde.

Příznaky a projevy

Vznik afty můžeme zpozorovat už den před jejím objevením, prvním příznakem je totiž velmi citlivá až bolestivá sliznice. Aft se může v ústech objevit hned několik najednou.



Malá afta, ne větší než špendlíková hlavička, by měla do deseti dnů samovolně vymizet, a to bez zanechání jizvy. Oproti tomu velká afta se může hojit i několik týdnů a zanechat v dutině ústní jizvy.

Nepříjemná řezavá bolest, která afty provází, je častou příčinou odmítání příjmu potravy a tekutin. Je proto zvláště důležité věnovat pozornost průběhu onemocnění především u dětí, a zabránit tak snadné dehydrataci.

Nenašli jste, co jste hledali?infekcevitamínyvředyvitamin B

Léčba aftů

Afty by měly za normálních okolností a s pomocí vitaminů po několika dnech samy vymizet. Pokud jich ale v ústech máte více než 4 nebo vás bolí natolik, že nemůžete pít, či vám dokonce způsobují horečku, neotálejte s vyhledáním lékaře. Pokud trpíte afty více než třikrát ročně nebo jejich léčba trvá déle než dva týdny, taktéž vyhledejte odbornou pomoc.

Jak nejlépe pečovat o vaše ústa se dozvíte zde.


Jelikož stále neznáme přesnou příčinu vzniku aft, jejich léčba není jednoznačná. Často se můžete setkat s desinfekčními prostředky, které pomohou odstranit nadbytečné množství bakterií, a brání tak vzniku zánětů. Na trhu najdete také lokální anestetika, tedy léky, které zmírní bolest provázející afty. Je však potřeba použít gely s vysokou přilnavostí, které postižené místo překryjí i ve vlhkém prostředí dutiny ústní. Vedlejším účinkem těchto gelů může být dočasná ztráta chuti.

Po dobu výskytu aft se vyvarujte konzumace kořeněných jídel, citrusů, kávy a alkoholu, kouření a žvýkání žvýkaček.

Více o léčbě aftů zjistíte zde. 

Délka léčby

2 - 14 dní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Nově se také můžete ve stomatologických ordinacích setkat s laserovým ošetřením aft. Toto ošetření zmírňuje bolest, urychluje proces hojení a předpokládá se snížené riziko opakovaného výskytu na takto ošetřeném místě.

V případě velkých a bolestivých aft při nošení rovnátek pomáhá i dočasné omezení dráždění sliznice dutiny ústní, např. pomocí vosků.

Domácí léčba a babské rady

Postižené místo pomůžou zklidnit cucání kostky ledu nebo heřmánkové výplachy. Účinným pomocníkem je i propolis, který bolavou sliznici zklidní a dezinfikuje. Stejně tak obyčejná cibule působí antisepticky a přispívá k obranyschopnosti organismu.

Pomoc najdete také v přírodě. Zaměřte se na byliny podporující imunitní systém, ideální jsou harmonizující bakterie zlepšující celkovou tělesnou mikroflóru, takové bakterie obsahují například vojtěška nebo kaktus nopál.

Pro dezinfekci ústní dutiny můžete použít chlorophyl, a to ideálně v tekuté podobě, šalvěj a nebo oreganový olej, který můžete nanést přímo na postižená místa. Pokud afta krvácí, sáhněte po odvaru z řebříčku nebo extraktu z arniky horské. Tyto byliny mají skvělé stahující a hojící účinky.

Homeopatika

Borax 9 CH: 3x denně jednu lžičku roztoku. Afty na vnitřní straně tváří, ojedinělé, dítě špatně jí a má hodně slin.

Mercurius solubilis 9 CH: 3x denně jednu lžičku roztoku. Zánět dásní s afty, oteklé, bolestivé, krvácející dásně, povleklý jazyk, zápach z úst.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Afty zpravidla vznikají při oslabené imunitě a imunitní systém je přímo závislý na životosprávě. Je proto důležité soustředit se na dostatek spánku, kvalitní stravu a vyhýbání se dlouhodobým stresovým situacím.

Prevence také tkví ve správné péči o dutinu ústní. Nicméně pozor na tvrdé zubní kartáčky, které mohou sliznici snadno porušit.

Dodejte tělu potřebné vitamíny. Pokud jste náchylní na tvorbu aft, zvyšte příjem vitaminu B, který najdete například v droždí, kyseliny listové – tu naleznete v čerstvé zelené zelenině, a železa, které je přítomno zejména v červeném mase.

Kdy jít k lékaři

Léčení aftů se většinou obejde bez lékařské pomoci. Nebezpečné mohou u malých dětí, kde hrozí dehydratace, protože nechtějí pít, v tom případě lékaře vyhledejte. Stejně tak pokud trpíte afty více než třikrát ročně nebo jejich léčba trvá déle než dva týdny.

Jak naložit s opary a popraskanými rty čtěte zde.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.