Absces: Objevit se může v krku či konečníku. Jak ho léčit? | Moje zdraví

Absces

Absces je dutina ve tkáni, která je vyplněná hnisem. Hnis je tvořen bílými krvinkami jako reakce organismu na bakteriální zánět. Neléčený absces a jeho infekce se může dostat do okolních tkání a dále do celého těla. Rizikem je vznik otravy (sepse).

Absces se může objevit prakticky kdekoliv, nejčastěji se však objevuje na kůži. Může být ale také uložen uvnitř těla, kde není vidět.

Většinou ho doprovází teplota, zimnice, bolest a otok v místě, kde se absces objevuje, v případě, že je na kůži může být kůže nad ním napjatá, zarudlá a na dotek teplejší. Z celkových příznaků může být přítomno i nechutenství.

Absces plic se navíc projevuje jako těžký zápal plic, doprovází ho zápach z úst a vykašlávání hlenů. Absces krčních mandlí bývá nejčastější komplikací angíny, způsobuje dýchací potíže a bolest v krku, obzvlášť při polykání. Absces se může objevit dokonce i v zubech, kde se usídlí v dásních, způsobuje bolest a velkou citlivost zubů a zčervenání dásní.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kdekoliv

Někdy může místo prasknout samo, tzv. provalení abscesu, a dojde k uvolnění hnisu – buď na povrch těla, či do některé z tělních dutin, častěji je však na místě návštěva lékaře, a to chirurga nebo dermatologa.

Léčba

Absces se řeší chirurgicky, naříznutím a následným vypuštěním hnisu. Díky odstranění hnisu se absces postupně hojí. Pokud nestačí jednorázové odstranění hnisu, zavede se do místa hadička, která umožní hnisu vytékat průběžně, tzv. drén.  V horších případech jsou nasazena antibiotika. V případě závažnějších abscesů, které jsou uvnitř těla, jsou na místě antibiotika, která jsou podávána nitrožilně. Člověk se v těchto případech musí léčit v nemocnici.

Léky

V těžších případech antibiotika – celkově či lokálně. Případně obklady.

Bylinky

Na abscesy pomůže obklad z popence obecného, který vařte 5 minut ve vodě, sceďte, vylouhujte a přikládejte na absces.

Nenašli jste, co jste hledali?melanomvředytuková bulkalipombasaliom

Domácí léčba a babské rady

Pokud se léčíte s abscesem v kůži, jeho léčbu můžete urychlit teplými obklady. Na kožní absces můžete přikládat cibuli, kterou vařte ve vodě 20 minut, rozmačkejte ji, dejte do plátěného kapesníku a přiložte na místo, kde se absces nachází. Obklad měňte po 4 hodinách.

Vyšetření

Absces nacházející se v kůži lékař vyšetří pouhým pohledem. Absces, který je uvnitř těla, se vyšetřuje podle toho, kde se nachází. Lékař bude potřebovat znát přesné problémy, které vás trápí, a následně udělá různá vyšetření jako RTG nebo CT.

V těhotenství

Pokud se v těhotenství objevují příznaky infekce – teplota, nechutenství či bolest určitého místa, vždy je nutné se nechat vyšetřit lékařem.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Neléčený absces a jeho infekce se může dostat do okolních tkání a v nejhorších případech způsobit gangrénu nebo postupné selhávání jednotlivých orgánů, kde se absces nachází. Riziko představuje i sepse – otrava krve.

Prevence

Nejdůležitější je vést zdravý životní styl. Důležité je také nezanedbat jakékoliv zranění a řádně ho vyčistit. Nejrizikovějšími skupinami lidí jsou narkomani, kteří užívají nitrožilní drogy, a lidé, kteří zanedbávají hygienu. V případě opakovaných abscesů je na místě imunologické vyšetření.

Kdy jít k lékaři

Pouhé podezření na absces by se nemělo zanedbávat a člověk by měl ihned směřovat k lékaři, pozdější následky, které může absces vyvolat, jsou už jen těžko napravitelné.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.